Høegspänning i Smilla-klass

Uppdaterad 2015-11-20 | Publicerad 2015-10-09

Lennart Bromander läser en spännande återkomst

Peter Høeg (född 1957) är tillbaka med thrillerbriljans, skriver Lennart Bromander.

Fysik spelar en viktig roll i Peter Høegs thriller Effekten av Susan. Susan är nämligen fysiker, och det ut i fingerspetsarna. Bokstavligen allt omvandlas i hennes skarpa hjärna till materiella, fysiska, kemiska eller matematiska funktioner. Och Høeg är inte den som bara påstår att det är så utan beskriver exakt hur.

När Susan som omväxling gör något så banalt som att baka, så ägnar hon sig åt att ta sig an ”en av tjugonde århundradets viktigaste olösta gåtor: frågan om hur man balanserar de våta, ­knådade degarnas elastiska proteinkedjor med mjölksyrans låga pH som löser upp proteinerna”.

Och redan som barn insåg hon sitt kall som fysiker, när de vuxna misslyckades med att laga en pump. Hon koncentrerade sig och blev som ett med pumpen och insåg då att luftvolymen i membranbehållaren var för låg: ”Och jag vred på den kontramutter som reglerade volymen. Och det var det”.

Den i titeln omnämnda effekten handlar om en direkt övernaturlig förmåga. Människor kan inte avhålla sig från att avslöja de djupaste sanningarna om sig själva, om Susan spänner sin tankekraft i dem.

Och även om hon nyttjar sin talang relativt sparsamt, har hon nytta av den i det hisnande händelseförlopp hon och hennes lika överbegåvade familj – en genial tonsättarmake och ett par formidabla tonårstvillingar – kastas in i. Det händer alldeles kolossalt mycket i den här romanen, och den är pepprad med överraskningseffekter och cliffhangers.

Många har saknat den Peter Høeg som skrev Fröken Smillas känsla för snö för nu över tjugo år sedan, men här har vi honom tillbaka igen med samma thrillerbriljans och konstruktiva fantasi. Susan och Fröken Smilla har den makalösa problemlösarkompetensen gemensamt och är nära besläktade figurer.

Men här finns förstås också liksom i Fröken Smilla ett seriösare motiv, och det är världens hotande undergång, varken mer eller mindre.

Naturligtvis bör inte intrigen avslöjas i förväg, men så mycket kan sägas att det kretsar kring en ”Framtidskommission”, som skulle ha verkat i Danmark på sjuttiotalet, och vars medlemmar gemensamt och med kuslig träffsäkerhet lyckades räkna ut vad som snart skulle hända i världen. Susan är på jakt efter vad denna hemliga kommission var för något och vad som hänt med dess medlemmar. Det leder till de mest rafflande förvecklingar.

Världens hotande undergång är förvisso ett seriöst motiv, men författarens fingerfärdiga lekande med thrillereffekter gör Effekten av Susan i första hand till en underhållningsroman. Som sådan högklassig.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln