Kraftsamling bär (rot)frukt

Uppdaterad 2015-05-19 | Publicerad 2015-05-13

Variant av den ryska folksagan i ny bilderbok

Illustration av Siri Ahmed Backström.

Barn är så ohyggligt monomana. Allt som är roligt måste berättas om och om igen, helst på exakt samma sätt. Samma sak med spännande historier. All världens gummibjörnsmusik kan bara spelas på repeat.

Det här tjatet är hos barn samtidigt förknippat med en innerlig glädje som inte kan beskrivas som annat än fundamentalt livsbejakande. Det kan vara svårt att få ihop med Freuds teori om hur upprepningstvånget hänger samman med dödsdriften. Han kanske formulerade den efter att ha hört sina barn dra samma ”roliga” historia timtal i sträck? Jag minns en intensiv längtan att dö efter att ha hört Teletubbies-sången femtio gånger på en eftermiddag.

Kedjesagorna är en global genre. Den har exploaterat barns längtan efter monotoni i årtusenden (den så kallade skeppskatalogen i Iliaden är ett eko av den). Sagan om grisen som inte ville gå hem. Gingerbread man. Guldgåsen. Kumulativa berättelser med repetitiv struktur, fruktansvärt enerverande om man inte är på pedagogiskt humör.

Joar Tiberg och Siri Ahmed Backström ger i sin nya bok en variant av en genreklassiker, den ryska folksagan om rovan som är så stor att Enberg måste be först Tvåberg och sedan Treberg om hjälp för att dra upp den ur jorden.

En jazzig visuell rytm väger upp enformigheten som av uppenbara skäl präglar texten. Backström är en i raden av begåvade bilderboksillustratörer som kommit fram på senare år. Hennes stil är naivistiskt rak och livfull, och blandar stora svepande färgfält med en känsla för detaljer i utkanten. 

Inte ens när Tiberg (jo, han får vara lite lik Joar) tillkallas för att rycka i rotsaken räcker det. Alla ska med. Till slut är det en hel mångkulturell folksamling som får upp rovan. Den visar sig vara en ballong som seglar i väg som en stolt symbol för den gemensamma ansträngning som bar (rot)frukt.

Tjatigt är det, för alla över tio år, men kanske finns det en särskild poäng med det. Sagans självklara sensmoral är att vi tillsammans är starka. Det tål att understrykas några gånger extra 2015.

Nils Forsberg

Joar Tiberg är medarbetare på Aftonbladet Kultur. Därför recenseras boken av Nils Forsberg, kritiker på Expressen

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.