Samtidssorgligt och asroligt om en ”god kvinna”

Maria Frensborg knyter an till feministklassiker med ”Dag före röd dag”

Uppdaterad 2021-03-19 | Publicerad 2021-03-18

Maria Frensborg har tidigare skrivit barn- och ungdomsböcker – ”Dag före röd dag” är hennes första roman för vuxna.

När huvudpersonen i Maria Svelands roman Bitterfittan från 2007 sitter på planet till Teneriffa och läser Erica Jongs Rädd att flyga från 1973 är flygresor fortfarande helt normalt associerade med positiva saker. Som frihet, äventyr och miljöombyte.

Klimatkrisen har definitivt utmanat den bilden, allt medan kvinnor fortsatt kämpar för att navigera i tillvaron, i relationer, karriärer och moderskap.

Maria Frensborg är etablerad barn- och ungdomsförfattare och i hennes första vuxenroman ”Dag före röd dag” utlöser en i hemlighet bokad resa till Mallorca – således – en smärre livs- och relationskris för huvudpersonen Helena.

Den pålästa, medelålders tvåbarnsmamman kämpar, smått absurt, med att leva medvetet, jämlikt och solidariskt. I enlighet med sina ideal sopsorterar hon, lagar vegetariskt, är noga med att använda korrekta termer för att benämna samhällets marginaliserade grupper och spricker nästan av sin egen godhet när hon tänker på hur hon i smyg pantsatt familjens matsilver och gett pengarna till en hemlös.

Det här är absolut ingen klyschig, uppbygglig ”klimatroman”

Så överraskar maken Jonas plötsligt familjen med flygbiljetter för att fira. Ja, vad är det de firar egentligen, undrar Helena. Jo, han fick en bonus från jobbet och ville, vad det verkar, undvika att deras liv blir för grått och vardagstrist. Så de ska fira pengar? Med en klimatvidrig flygresa? Hur i helvete kunde han tro att hon skulle bli glad?

Visst oroar sig även Helena för att relationen ska fastna i det stora grå, för att de ska sitta där i tv-soffan när barnen är utflugna och tänka: var livet inte mer än så? Men hennes medelklassångest rymmer också oron för klimatet. Och som i panik går hon med i en klimataktivistgrupp, där hon möter Vide som är både stilig och politiskt korrekt. Var går gränsen för otrohet, resonerar hon snart, vid tanke eller handling?

Att det feministrosa bokomslaget har designats av samma Sara R Acedo som formgett de utgåvor av Bitterfittan och Rädd att flyga jag har i min bokhylla känns inte som någon slump. Frensborg ansluter sig på flera punkter till dessa, och andra, feministklassiker. Men med egna vinklar, bängliga resonemang och en sprittande språkglädje.

Det här är absolut ingen klyschig, uppbygglig ”klimatroman”. Snarare en existentiell och lika delar asrolig som samtidssorglig nöjesresa genom en modern, medveten och självutnämnt god kvinnas underbart mänskliga och träffsäkert formulerade, virvlande medvetandeströmmar, under några vardagsveckor fram till påsk. Då ska det avgöras hur det blir med den där Mallorcaresan och med äktenskapet.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln