Här är alla kungliga höjdpunkter 2022

Uppdaterad 2022-01-03 | Publicerad 2022-01-02

En massa jämna födelsedagar, ett stort jubileum och så en sorglig minnesdag.

Det kungliga året 2022 innehåller det mesta – här är några viktiga datum.

Kungafamiljen fotograferad på Soliden på Öland sommaren 2021.

Kungaparet ställde in det sista länsbesöket till Jämtland på grund av coronasmitta, men annars har hösten inneburit ett fullspäckat schema för hela den kungliga familjen. 

Men den stora Nobelfesten är inställd och hur det kungliga schemat ser ut nästa år är osäkert.

– Med tanke på pandemin kan allt stöpas om. Men vi utgår från att arbetet återgår till det normala. Det innebär att vi planerar för två utgående och två inkommande statsbesök, säger hovets informationschef Margareta Thorgren. 

Flera besök i Sverige och officiella resor planeras också in. Men det officiella besöket från Norges kronprinspar i slutet av januari sköts upp strax före jul. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel skulle ha varit värdar för de tre dagarna och Haakon och Mette-Marit hade ett fullspäckat schema både i Göteborg och Stockholm.

Norges kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, prinsessan Ingrid Alexandra och kronprinsessan Mette-Marit under 17 maj-firandet 2020.

Tragedin påverkade hela familjen

Den 26 januari är det också 75 år sedan kungens pappa, prins Gustaf Adolf, omkom i en flygolycka. Hertigen av Västerbotten hade varit på jakt i Holland när planet kraschade på Kastrups flygplats i Danmark. Vår kung hade inte fyllt 1 år och hade även fyra systrar som alla blev faderslösa, en tragedi som påverkade familjen på många sätt. 

När Gustav V dog 1950 blev vår kung, 4 år gammal, kronprins. Inom familjen kallades arvsprinsen för Edmund, ett namn som även prins Carl Philip bär. 

2022 är också ett år för många jämna födelsedagar inom alla kungahus. I England fyller både prins William och hans fru Kate Middleton 40 år. Hertiginnan är först ut, den 9 januari fyller hon jämt, prins Williams födelsedag är den 21 juni. 

Även prinsessan Madeleine fyller 40 år i år, den 10 juni. Hovets informationschef Margareta Thorgren vet ännu inte hur födelsedagen kommer att firas eller var.  I Danmark fyller kronprinsessan Mary 50 år och kommer att uppmärksammas med bland annat två utställningar, ett nymålat porträtt och en stor galamiddag på Rosenborgs slott. 

 Om inte pandemin sätter stopp för festligheterna förstås. 

Nästa år har drottning Elizabeth av Storbritannien suttit 70 år på tronen.

Firar platinajubileum

I Sverige fyller prinsessan Estelle 10 år den 23 februari och i Spanien blir även drottning Letizia 50 år. 

Den stora föreställningen bjuder dock drottning Elizabeth i Storbritannien på. Nästa år har hon suttit 70 år på tronen och om hon lever och har hälsan kommer det att firas stort. 

Det var några år sedan hon gick om drottning Victoria när det gäller att vara den som har regerat längst i landet.  Platinajubileet innebär att hela den kungliga familjen kommer att resa runt i landet, men firandet får sin kulmen från den 2 till 5 juni. 

Över 1 400 soldater och 200 hästar kommer att ingå i paraden den första dagen och på lördagskvällen kommer det att vara ett stort platinaparty på Buckingham palace som BBC kommer att sända. 

Drottningen har under hösten varit lite krasslig, men har på senare tid piggnat till och genomfört flera arrangemang.  Men inte heller i år kommer hon att fira jul på slottet Sandringham utan stannar på Windsor Castle.

I år har drottningen också fått två nya barnbarnsbarn, Lucas och Sienna, och har även deltagit i deras dop. Lucas heter även Philip efter drottningens man, prins Philip, som gick bort i april i år, 99 år gammal.

Kate Middleton fyller 40 år i januari 2022.

Kungliga kalendern 2022

9 januari

Hertiginnan av Cambridge, Kate Middleton, fyller 40 år.

23 januari

Prinsessan Caroline av Monaco fyller 65 år. 

26-28 januari

Kronprinsparet från Norge, Haakon och Mette-Marit, skulle ha kommit Sverige men besöket skjuts upp på grund av pandemin.

26 januari

75 år sedan kungens pappa, prins Gustaf Adolf, omkom i en flygolycka. 

5 februari

Kronprinsessan Mary av Danmark blir 50 år och firas med stor galamiddag på Rosenborgs slott. 

23 februari

Prinsessan Estelle av Sverige fyller 10 år. 

2 juni

Drottning Elizabeth har suttit 70 år på tronen och den stora festhelgen blir i början på juli. Platinajubileet firas hela året. 

10 juni

Prinsessan Madeleine fyller 40 år. 

21 juni

Prins William i Storbritannien fyller också jämnt, han blir 40 år. 

15 september

Drottning Letizia av Spanien fyller 50 år. 

Prinsessan Estelle fyller 10 år i februari.