Prinsessan Ingrid Alexandra om livet bakom slottsväggarna

I dag fyller prinsessan Alexandra av Norge 18 år och tar ett kliv närmare det offentliga livet.

Men än så länge är plikterna få. Och allra friast känner hon sig när hon åker skidor.

– När jag är djupt inne i en skog och har skakat av mig livvakterna, säger prinsessan till VG.

Kronprinsessan Victorias guddotter Ingrid Alexandra blir myndig idag och i framtiden väntar jobbet som Norges regent. Prinsessan kommer att bli landets första kvinnliga statschef på 600 år.

Men trots det kungliga livet så är Ingrid Alexandras vardag ganska normal, så normal den nu kan bli som prinsessa.

Hon spelar kort med familjen, kollar på tv på kvällarna (gärna ”The Voice” - föräldrarna Mette-Marit och Haakon är de som gråter mest då), kollar på Tiktok, hänger med vänner och så serveras det alltid tacos till middag på fredagar.

– Tacos är det bästa jag vet, säger prinsessan.

Hon har gett sin allra första intervju till tidningen VG och det är en helt vanlig tonåring som pratar om sitt liv, trots titlar och livvakter.

Prinsessan Ingrid Alexandra fyller 18 år den 21 januari 2022.
Prinsessan Ingrid Alexandra fyller 18 år den 21 januari 2022.

”Jag bråkar mest med mamma”

Ingrid Alexandra avslöjar att hon ogillar morgnar och det händer att det blir bråk i familjen.

– Eh, jag bråkar av och till med pappa, men det är mest jag som bråkar. Jag har dåligt morgonhumör. Så det är jag som bråkar, medans han nickar och går. Det är kanske mamma jag bråkar mest med. Och Magnus.

Magnus är Ingrid Alexandras lillebror. Han kommer kunna leva ett lite friare liv än sin syster som ju har hela sin framtid utstakad. Det kan även storebror Marius. Men det är inte något som oroar Ingrid Alexandra. Hon upplever inte att hon har känt sig annorlunda under uppväxten. Hon säger att hon inte går i någon drottningskola utan får goda råd av sina föräldrar och farföräldrar när det behövs.

Hon har stort stöd i familjen och även i den yngre generationen kungligheter i Europa.

– Vi försöker ha möten vartannat år, där de som kan, ses. Vi var på Mågerø ett år då vi bjöd in alla barnen. Det var väldigt trevligt. Men nu är det corona så nu är det längesedan.

En hälsning från Victoria

Kronprinsessan Victoria är hennes gudmor och kungahuset skickade grattishälsningar som även publicerades på sociala medier. De skriver bland annat:

”Kronprinsessfamiljen skulle ha närvarat vid det planerade högtidlighållandet av myndighetsdagen i Oslo men arrangemangen har senarelagts på grund av pandemin. Kronprinsessan har i dag skickat lyckönskningar till sin guddotter med förhoppning om att återses när högtidlighållandet kan genomföras”.

I samband med sin 18-årsdag fick prinsessan Ingrid Alexandra ett eget kontor på slottet.
I samband med sin 18-årsdag fick prinsessan Ingrid Alexandra ett eget kontor på slottet.

Ingrid Alexandra är feminist, alla ska ha samma rättigheter, och där är drottning Sonja är hennes förebild. Prinsessan tycker att både hennes föräldrar och farföräldrar har gjort mycket för att modernisera kungahuset.

– Jag tror det är viktigt att kungahuset följer med i tiden, säger Ingrid Alexandra.

Sommarjobbade på en restaurang

Just nu är det studierna som står i centrum och det finns tid att vara ”vanlig” tonåring ett tag till.

Ingrid Alexandra går andra året på Elvebakkens gymnasium och förra året sommarjobbade hon på en restaurang. Hon bar ut mat och hjälpte till med disken. Det var många som inte kände igen prinsessan.

Pengarna gick till mat.

– Jag la väldigt mycket pengar på mat. Det är inte så bra kanske. Men jag glömmer alltid att ta med lunch till skolan, säger Ingrid Alexandra till VG.

Det är en modig framtida drottning som norrmännen får. Prinsessan Ingrid Alexandra avslöjar att skidåkning är hennes stora passion. Men hon har även ”hoppat från 13 meter, testat en frontflip på skidorna, glidit nerför en brant fjällsida i Hemsedal, gjort en backflip i en vindtunne, och testat att stå på huvudet i en surfvåg”.

Det bådar gott inför framtiden.

På de officiella bilderna bär prinsessan Ingrid Alexandra sin mammas klänning. Mette-Marit bar den vid Nobelkonserten 2004. ”Det är ett väldigt fint statement och det känns naturligt att den här nya generationen kungligheterna återanvänder guldkorn från de kungliga garderoberna”, säger hovexperten Sara Ericsson.
På de officiella bilderna bär prinsessan Ingrid Alexandra sin mammas klänning. Mette-Marit bar den vid Nobelkonserten 2004. ”Det är ett väldigt fint statement och det känns naturligt att den här nya generationen kungligheterna återanvänder guldkorn från de kungliga garderoberna”, säger hovexperten Sara Ericsson.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE