Kung Carl XVI Gustaf - viktiga fakta om kungen

Kungen - jobbet, apanaget, intressen och familj

Uppdaterad 2022-05-22 | Publicerad 2021-05-17

Kungen är statschef och Sveriges regent sedan 1973.

Men vem är han och vad jobbar han egentligen med?

Här är allt du behöver veta om Sveriges monark.

  • Kung Carl XVI Gustaf föddes på valborgsmässoafton, tisdagen den 30 april 1946, klockan 10.20 på Haga slott.
  • Kungen är son till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Hon flyttade från Tyskland till Sverige i samband med giftermålet.
  • Kungen har fyra systrar; Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina och de kallas även för ”Hagasessorna”.

Systrarna fick inte vara hemma när deras lillebror föddes, de var bortskickade till hotell Siljansborg i Rättvik i Dalarna.

Däremot var lillprinsens pappa, prins Gustaf Adolf, närvarande. Men hans fru prinsessan Sibylla hade en tuff förlossning och Gustaf Adolf, eller Edmund som han kallades, svimmade i sängkammaren under födseln.

Den lille pojken vägde 3 500 gram och var 50 cm lång.

Kung Carl XVI Gustaf blev kung den 15 september 1973. Som statschef är han Sveriges främste representant. Han ska dessutom vara en samlande symbol för nationen.

Vad heter kungen och vad har han för titlar?

Den nyfödde prinsen fick namnet Carl Gustaf Folke Hubertus och förärades titlarna prins av Sverige och hertig av Jämtland.

Eftersom det enbart fanns manlig tronföljd på den tiden så var Carl Gustaf så kallad arvfurste. Vid den tiden var hans farfars far kung, sedan följde hans farfar och hans far. Carl Gustaf var alltså nummer tre i tronföljden när han föddes.

Prins Carl Gustaf tillsammans i sin farfars fars famn, Gustaf V. Bredvid sitter prinsens farfar blivande Gustaf VI och ståendes syns prinsens pappa prins Gustaf Adolf.

Kungens dop och faddrar

Prins Carl Gustaf döptes den 7 juni 1946 i Slottskyrkan.

Han fick tio faddrar. Förutom sin farfar, dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf, och sin farfars far, Gustaf V, även sin moster, kronprinsessan Ingrid, som skulle bli drottning av Danmark året därpå, och kronprins Olav av Norge, som elva år senare skulle bli Norges kung.

Vid dopet fick prins Carl Gustaf Serafimerorden. Den fästes fast på dopklänningen av kungens farfars far, kung Gustaf V.

Den lille prinsen låg i Karl XI:s dopvagga. Det är den äldsta av de kungliga vaggorna och gavs som dopgåva till den blivande Karl XI av hans morföräldrar, Hertigparet av Holstein-Gottorp.

Vad har kungen för utbildning?

Kungen fick ett specialdesignat utbildningsprogram som på bästa sätt skulle förbereda honom inför den framtida rollen som regent. Kungen lider av dyslexi och han hade det inte alltid så lätt i skolan. På den tiden talade man inte lika öppet om dyslexi som man gör idag.

  • 1952 Förskola på Kungliga slottet i Stockholm
  • 1953 Broms privatskola vid Tysta gatan, Stockholm
  • 1959 Sigtuna Humanistiska läroverk
  • 1962 Konfirmation i Borgholms kyrka på Öland
  • 1966 Studentexamen
  • 1966–68 Militärtjänstgöring
  • 1968 Sjöofficersexamen. Kronprinsen genomgick senare Försvarshögskolans chefskurs. Den marina utbildningen kompletterades med befälsuppgifter ombord på flottans fartyg.
  • 1968–69 Akademiskt utbildningsprogram med kurser i historia, sociologi, statskunskap, finansrätt och ekonomi vid Uppsala universitet. Nationalekonomi vid Stockholms universitet.
Carl gustaf blev kung den 15 september 1973 när hans farfar Gustaf V avled. Den 19 september samma år svor han kungaeden och hans talspråk blev ”För Sverige - i tiden”.

När blev Carl Gustaf kung?

Kronprins Carl Gustaf blev kung den 15 september 1973 då hans farfar, Gustaf VI, somnade in på lasarettet i Helsingborg efter en tids sjukdom.

Vid dödsbädden vakade kronprins Carl Gustaf, prinsessan Christina, drottning Ingrid av Danmark, syster till kungen, och hans söner, prins Bertil och grevarna Sigvard och Carl-Johan Bernadotte och deras respektive.

Klockan 20.35 drog kungen sitt sista andetag. Den direkta dödsorsaken var lunginflammation.

Onsdagen den 19 september, svor Sveriges nye kung, Carl XVI Gustaf kungaeden inför regeringen i konseljsalen.

Därmed blev han världens yngste då regerande kung.

Hans valspråk är: ”För Sverige – i tiden”.

2023 firar kungen 50 år på tronen. Det betyder att ingen annan svensk kung de senaste tusen åren suttit lika länge på tronen som vår kung Carl XVI Gustaf.

Har kungen någon makt?

Carl XVI Gustaf har aldrig haft någon politisk makt – den togs ifrån honom genom den historiska Torekovskompromissen på Hotell Kattegatt i skånska Torekov 1971.

Socialdemokraterna och de borgerliga partierna slöt en politisk överenskommelse som innebar att monarkin fick vara kvar, men fråntogs all politisk makt. I Sverige har vi nu en konstitutionell monarki.

Kungen har sedan den 1 januari 1975 bara ceremoniella uppgifter, som rikets främste företrädare och ska undvika att uttala sig i politiskt känsliga frågor.

Kungen genomför statsbesök, leder konseljer och öppnar det årliga riksmötet. Men han har ingen politisk makt.

Vad jobbar kungen med?

Kungen är som statschef Sveriges främste representant. Han ska dessutom ”vara en samlande symbol för nationen” enligt 1974 års regeringsform och riksdagsordning.

De obligatoriska funktioner som finns kvar efter Torekovskompromissen är:

  • Representera Sverige och vara en samlande symbol för nationen.
  • Leda den särskilda konselj som sammanträder vid regeringsskifte, liksom de regelbundna så kallade informationskonseljerna med regeringens ledamöter.
  • Öppna det årliga riksmötet.
  • Vara ordförande vid sammanträde med Utrikesnämnden.

Kungen ska även stödja och hjälpa fram svenskt näringsliv och företagande.

Kungen är mycket engagerad i miljöfrågor och deltar ofta i miljökonferenser och möten. Han har dessutom sett till att sätta upp sollcellspaneler på slottets tak – där han själv var med uppe på taket och arbetade, trots att han lider av höjdskräck.

Det mesta av kungens arbete publiceras i kungahusets kalender. Men det sker även mycket arbete bakom kulisserna som till exempel inläsning och förberedelser för möten och resor.

Varje år gör kungaparet ett par, tre statsbesök och tar även emot andra länders statschefer som besöker Sverige. Resorna och besöken görs i samråd med Utrikesdepartementet.

Kungen ackrediterar även utländska ambassadörer och undertecknar de svenska ambassadörernas kreditivbrev.

Han är dessutom främste representant för den svenska försvarsmakten.

Hur mycket apanage får kungen?

Varje år får kungen ett statligt anslag som beslutas av Riksdagen. Det kallas även för apanage. 2022 fick kungen 147,9 miljoner i statligt anslag.

Pengarna delas upp mellan Hovstaten och Slottsstaten.

De pengar som går till Hovstaten ska bland annat täcka kostnader för att ta hand om de elva kungliga slotten och trädgårdarna samt bekosta Husgerådskammaren som förvaltar föremål i de kungliga slotten.

Pengarna som går till Hovstaten ska finansiera kungen och hans familjs uppdrag, till exempel statsbesök, konseljer och besök runtom i Sverige. Kungen avgör vem som ska få ta del av apanaget och med hur stor summa. Kungaparet får ta del av 8 miljoner kronor av apanaget 2022.

Apanaget ska även täcka kostnader för anställda vid hovet.

Vad har kungen för intressen?

Kungen älskar friluftsliv och att vistas ute i skog och mark. Han är mycket intresserad av jakt och viltvård och är med på flertalet jakter under året.

På kungens weekendslott Stenhammar i Flen har han ett jord- och skogsbruk. Kungen bedriver avel av ko-rasen Simgus, som är en korsning mellan den schweizisk Simmental och skotska Angus. På kungens sommarslott Solliden på Öland är kungen mycket engagerad i odlingar och parkvård.

Han älskar att idrotta, när han var yngre tog han ofta joggingturer, numera sätter en dåligt knä stopp för det. Kungen älskar även skidåkning. Han har åkt Vasaloppet tre gånger; 1977, 1987 och 1997.

Bilar och racing är ett annat stort intresse. Kungen har själv en imponerade samling bilar i sin ägo. Han står ofta på vip-läktaren när prins Carl Philip kör racing.

Kungen är också intresserad av konst, musik och mat. Hans favoritlåt är ”Förklädd Gud” av Lars-Erik Larsson. Han lyssnar även på Pink Floyd, jazz, Bruce Springsteen, Stevie Wonder och Tomas Ledin.

Kungen har tre barn och åtta barnbarn.

Hur många barn och barnbarn har kungafamiljen?

Kungen är gift med drottning Siliva. Hon hette Silvia Sommerlath som ung och växte upp i Heidelberg i Tyskland.

Kungen har tre barn och åtta barnbarn.

Barn

  • Kronprinsessan Victoria, född 1977.
  • Prins Carl Philp, född 1979.
  • Prinsessan Madeleine, född 1982.

Barnbarn

Föräldrar: Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

  • Prinsessan Estelle, född 2012.
  • Prins Oscar, född 2016.

*

Föräldrar: Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

  • Prins Alexander, född 2016.
  • Prins Gabriel, född 2017.
  • Prins Julian, född 2021.

*

Föräldrar: Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill

  • Prinsessan Leonore, född 2014.
  • Prins Nicolas, född 2015.
  • Prinsessan Adrienne, född 2018.

Kungen har ingen politisk makt. Istället ska han vara en samlande symbol för Sverige.

Läs alla delar av Kerstin Nilssons dokument om kungens liv

20 saker du inte visste om kungen

  1. Drömde som liten om att bli bonde, lokförare eller traktorförare.
  2. Hans favoriträtt är tullgarnspaj. Den innehåller bland annat kalvbräss. Han gillar även ugnsbakad piggvar med kokt potatis och smör.
  3. Favoritsmaken på chips är tryffel.
  4. Hans första bil var en Volvo Amazon.
  5. Var vargunge under namnet "Mowgli", från "Djungelboken", 1956.
  6. Opererade bort sin blindtarm när han var sex år gammal. Operationen genomfördes i Borgholm.
  7. Kallades för "Tjabo" i skolan.
  8. Hans hund heter Brandie och är en bayersk viltspårhund.
  9. Är beskyddare av AIK, men hejar enligt egen uppgift på Djurgården.
  10. Äter väldigt snabbt, precis som sin farfarsfar, Gustaf V Adolf.
  11. Älskar att fynda på loppisar, helst på Öland.
  12. Hade C i matte, men A i ordning och uppförande när han tog studenten 1966.
  13. Hans bästa ämnen var geografi och gymnastik - där fick han AB.
  14. När han rökte valde han helst franska Gauloises.
  15. När han gifte sig med fröken Silivia Sommerlath den 19 juni 1976 var det första kungabröllopet i Sverige sedan – 1797.
  16. Bär sin vigselring på lillfingret, intill sin släktring.
  17. Han är 176 cm lång.
  18. Avskyr när man inte passar tiden.
  19. Är inte så förtjust i desserter, men gillar geléhallon, hallonbåtar och dajm.
  20. Han är inte särskilt förtjust i att stå i rampljuset, men accepterar uppmärksamheten och är van vid den.
  21. För att samla energi går kungen promenader, går ut i skogen eller åker båt på havet.
  22. Han var väldigt blyg som barn, vägrade hälsa på främlingar och vände sig bort när någon pratade med honom.
  23. Han gillar kräftskivor och har en imponerande repertoar av snapsvisor. Han älskar även maskerader.
  24. Han är noga med säkerheten när han bor på hotell. Han tittar alltid efter var utgångarna är och har han alltid med sig ett resekit med lampor och brandvarnare.
  25. Han älskar att fiska, helst uppe vid sin stuga i Lappland.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Kungligheternas dolda förmögenheter

Nu är det avslöjat att drottning Elizabeths privata förmögenhet är mycket större än man trott. Men hur står det till med finanserna hos det svenska kungahuset och vilka kungliga familjer är rikast i världen?. Allt det pratar vi om i veckans avsnitt. Dessutom diskuterar vi bilden på prins Harry som avslöjar allt.

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

(länkar till insta och FB och kungahuset och Kerstins artiklar och min story om kungen)

Länkar till podd om kungen

ANNONS

Tips på populär hudvård för dig:

APOTEK HJÄRTAT

CeraVe Foaming Facial Cleanser 473ml

145 kr

APOHEM

La Roche Posay Anthelios UVMune 400 Invisible Fluid SPF50+ 50ml

151 kr

STYLINGAGENTEN

Beauty of Joseon Revive Eye Serum Ginseng + Retinal 30ml

164 kr

APOHEM

Miniderm Body Cream 500g

203 kr

BOOZT.COM

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF50 100ml

153 kr

AHEAD

Dermalogica Skin Smoothing Cream 100ml

649 kr

APOHEM

La Roche Posay Anthelios UVMune 400 Ultra Cream SPF50+ 50ml

148 kr

AHEAD

Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream 100ml

669 kr

DONNA BEAUTY

DermaCeutic K Ceutic Post Treatment SPF50 30ml

319 kr

COMPUTERSALG

COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream 100ml

192 kr

DONNA BEAUTY

Filorga Time-Filler 5 XP Cream 50ml

399 kr

BEAUTY BAM

Evy Technology Daily Defence Face Mousse SPF50 75ml

154 kr

BANGERHEAD

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF30 150ml

149 kr

APOTEA

Inotyol Salva 30g

51 kr

MED24.SE

CeraVe Hydrating Cleanser 473ml

134 kr

ELEVEN.SE

Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator 50ml

329 kr

DONNA BEAUTY

COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence 100ml

169 kr

DOZ APOTEK

Descutan 4% 4x15ml

189 kr

BANGERHEAD

it Cosmetics Your Skin But Better CC+ Correcting Full Coverage Cream SPF50 32ml

200 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 Concentrate 30ml

111 kr

APOTEA

CeraVe SA Smoothing Cleanser 236ml

129 kr

NOTINO

Bulldog Original Moisturizer 100ml

75 kr

KRONANS APOTEK

Terclara 98 mg/ml

284,25 kr

MED24.SE

CeraVe Ansiktsserum Resurfacing Retinol Serum (30ml)

179 kr

NORDICFEEL

Dermalogica Special Cleansing Gel 500ml

600 kr

APOHEM

Canoderm 5% Body Kräm 500g

191 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution 240ml

144 kr

ELEVEN.SE

Evy Technology Sunscreen Mousse For Kids SPF50 150ml

209 kr

STYLINGAGENTEN

Beauty of Joseon Relief Sun: Rice+Probiotics SPF50+ PA++++ 50ml

155 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Concentrate 30ml

63 kr

I samarbete med

Prisjakt.nu