Stor säkerhet i London vid begravningen

Uppdaterad 2022-09-19 | Publicerad 2022-09-17

10 000 poliser och 1500 militärer kommer skydda kungar, presidenter och besökare vid drottningens begravning.

Nu slår man en järnring runt Buckingham Palace och Westminster Abbey.

– Det är den största polisoperationen vi någonsin haft hand om, säger Stuart Cundy vid Londons Metropolitan Police.

På måndag fylls London av statsöverhuvuden, kungligheter och prominenta gäster från hela världen. Ledare från Afrika, Mellanöstern, Europa, USA och Asien kommer att samlas på en yta mindre än Globen när de bänkar sig i Westminster Abbey.

Det innebär att drottning Elizabeths begravning kräver ett av de största säkerhetspådragen någonsin i Londons historia.

Runt en miljon människor beräknas ta sig till London för att se begravningen på plats. 36 kilometer med kravallstaket håller på att placeras ut i stadens centrala delar.

10 000 poliser kommer skydda gäster och åskådare under drottning Elizabeths begravning.

Stuart Cundy, Londons Metropolitan Police Deputy Assistant Commissioner, är ansvarig för operationen i London. Han säger att polisen förbereder sig för att kunna hantera terroristattacker, demonstrationer och massiva folksamlingar i panik.

– Det här kommer att bli den största polisoperationen som Metropolitan Police någonsin har haft hand om och som vi troligtvis aldrig kommer få uppleva igen, säger Stuart Cundy till nyhetsbyrån AP.

Det kommer att finnas prickskyttar på taken runt om i centrala London vid drottning Elizabeths begravning.

Bombhundar och krypskyttar

Säkerhetspådraget är enormt. På taken utmed processionsvägen kommer det att ligga prickskyttar på taken och metallbågar är utplacerade på platser där människor kan komma nära gästerna.

Poliser från hela landet har kallats in för att skydda besökarna. Dykare, hundförare, ridande poliser och mc-poliser kommer att finnas på plats. Helikoptrar kommer att hålla koll på människomassorna från skyn och extra övervakningskameror med ansiktsigenkänning har monterats vid kritiska platser.

President Joe Biden, Frankrikes premiärminister Emmanuel Macron och Israels president Isaac Herzog Israel är tre av de mest högprofilerade utländska gästerna som kommer till London.

Bland gästerna finns även Japans kejsare, emiren av Qatar, kungapar från Sverige, Norge, Danmark, Spanien, Nederländerna, Monaco och Bhutan och Tonga med flera.

Runt en miljon människor väntas komma till London på måndag när drottningen begravs.

Slår en järnring runt kyrkan och slottet

Polisen slår en järnring kring området vid Westminster Abbey och Buckingham Palace redan på söndag. Då är alla kungliga gäster och statschefer och ledare bjudna på en mottagning på slottet som kung Charles står som värd för. På måndag morgon samlas alla i Westminster Abbey.

Brittiska underrättelsetjänsten MI5 har jobbat aktivt bakom kulisserna sedan drottningens dödsbesked skickades ut. De vill fånga upp minsta lilla tecken på att någon planerar ett terrordåd.

1 500 militärer kommer vara på plats och polisen har även hyrt in hundratals privata vaktbolag som kommer hantera köerna till de olika publikplatserna.

Polisen uppmanar alla som kommer befinna sig i London att hålla ögon och öron öppna. Ser man något misstänkt ska man genast rapportera det till polisen.

Joe Biden är den enda president som får lov att strunta i de bussar som övriga gäster måste använda som transport mellan slott, hotell och Westminster Abbey.

Presidenten får ta med sig sin bepansrade åtta ton tunga bil som går under namnet ”The Beast”. Den kan stå emot både granater och maskingevär. Även om däcken punkteras så kan bilen fortsätta framåt i flera kilometer.

Presidentens bil har vapen och en blodpåsar

Bilen skyddar passagerarna mot gasattacker och i bagaget finns en uppsättning med blod med samma blodgrupp som Joe Biden. I ”The Beast” finns även syrgas, vapen och brandsläckare.

”The Beast” finns redan på plats i London. I torsdags landade två stora militärflygplan från US Air Force på en militärflygplats utanför staden. Personal från Secret Service och Vita huset klev av med rullväskor och sedan lastade man av presidentens fordon.

Kungafamiljen skyddas av Scotland Yards Royalty Protection Group som är en del av Metropolitan Police Service. De är bland annat specialtränade på skjutvapen, obeväpnad närstrid och avancerad bilkörning.

Livvakterna bär Glock 17-pistoler, komradio och första hjälpen-material enligt www.eliteukforces.

Royalty Protection Group tar även hand om de statschefer och kungligheter som kommer till London i helgen.

Kungliga säkerhetsmissar

 • 1974 En man försöker kidnappa prinsessan Anne. Ian Ball stoppade bilen som Anne och hennes man Mark Philips färdades i. Ball sköt och skadade två polismän och två civila.
 • 1981 En man försökte skjuta drottning Elizabeth. John Lewis som då var 17 år stod i folkmassorna under drottningens besök i Dunedin i Nya Zeeland. Ingen av kulorna träffade drottningen och Lewis dömdes till tre års fängelse.
 • 1982 Michael Fagan lyckas ta sig ända in till drottning Elizabeths sovrum.
 • 1994 När prins Charles höll ett tal i Sydnet rusade en demonstrant, David Kang, upp på scenen och avfyrade två blanka skott från en startpistol. Han greps på plats och Charles livvakt, Bob Trimming, fick en kunglig medalj för att ha varit kvicktänkt under incidenten.
 • 1999 En dansk 35-åring grips på Solliden. Han är besatt av den svenska kungafamiljen och har skrivit flera kärleksbrev till Victoria.
 • 2000 klättrade en man över stängslet till Solliden mitt i natten. Mannen hade tidigare förföljt kronprinsessan.
 • 2001 En psykiskt störd man i 57-årsåldern dyker upp på prinsessan Madeleines studentfest. När Madeleine tackar nej till den chokladkartong han vill ge henne kastar han kartongen efter henne och Victoria.
 • 2002 Carl Philip och dåvarande flickvännen Emma Pernald jagas av ett ungdomsgäng sent på kvällen vid Stureplan. Prinsen söker skydd hos dörrvakter på nattklubben Laroy.
 • 2005 En man kraschar sin bil på borggården vid kungliga slottet. Han är övertygad om att han och kronprinsessan är ett par.
 • 2008 Den så kallade Ninjamannen, 44, hotar kronprinsessan Victoria på Öland. Mannen bär ett samurajsvärd.
 • 2009 En man försökte med sin bil ramma dåvarande drottning Beatrix fordon, som åkte i kortege genom staden Apeldoorn. Han missade sitt mål med några meter och körde rakt in i folkmassan. Sex människor dödades och tolv skadades.
 • 2016 En norrman döms för att ha hotat att kidnappa kungafamiljens barn.
 • 2017 Terrororganisationen ISIS hotade att döda brittiska prins George som bara var fyra år gammal vid tidpunkten. De publicerade hotfulla meddelanden och adressen till prinsens skola i en särskild app.
 • 2019 skrev en dansk man hotfulla meddelanden mot både danska och svenska kungafamiljen på Facebook. Han greps och ställdes senare inför en jourdomstol i Köpenhamn.
 • 2020 Prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna har haft en stalker som hotat henne på nätet. Den före detta militären dömdes till fängelse och psykiatrisk behandling.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

LÄS VIDARE