Mejla

Jenny Alexandersson

Kungafamiljen återförenas på andra sidan pandemin

Jenny Alexandersson: Prins Julians högtidsdag kan bli början på en ljusare tid

I dag samlas kungafamiljen kring dopfunten i Drottningholms slottskyrka.

Prins Julian föddes under brinnande coronakris och han kommer nog alltid få höra familjens berättelser om en pandemi som han själv inte kommer ha några minnen av.

Lillprinsen Julian.
Lillprinsen Julian.

Prinsens dop sker i en slags brytpunkt. Pandemin är inte över - hovet håller fortfarande strikt på alla restriktioner. Men alla vuxna i kungafamiljen är vaccinerade och de har tillbringat sommaren på Solliden slott tillsammans.

Det har varit ett tufft år. Oro, sorg och ovisshet har präglat oss alla.

 

Kungen och drottningen har visserligen helt andra ekonomiska förutsättningar för att klara en pandemi, men de grundläggande mänskliga upplevelserna är desamma.

De har fått se vänner gå bort i sviterna av coronaviruset. De har oroat sig över drabbade familjemedlemmar och de har fått känna på slitsam isolering.

Under en period satte de sig i karantän på Stenhammar slott. De fick precis som många andra börja jobba på distans, ha digitala möten och acceptera att varken barn eller barnbarn kunde hälsa på.

Det var en ensam och underlig tid. Drottningen berättade i en intervju att hon aldrig känt sig så mycket 70-plus som då.

När drottningens bror Walther Sommerlath blev svårt sjuk lät kungaparet honom flytta in på Drottningholms slott. I slutet av oktober förra året somnade han in. Begravningen hölls för de allra närmaste och med strikta regler och coronatester.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia anländer till Carolas uppträdande på Solliden sessions den 13 juli.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia anländer till Carolas uppträdande på Solliden sessions den 13 juli.

 

Ändå blev prins Carl Philip och prinsessan Sofia smittade. Sofia var gravid med Julian. En tid senare var det kronprinsessparet som drabbades. Ingen av dem blev allvarligt sjuka, men oron var stor.

Samtidigt befann sig prinsessan Madeleine i USA med höga smittotal och stränga restriktioner. Hon träffade inte sin familj på över ett och ett halvt år. I somras meddelade hovet att Madeleine är i Sverige och att hon kommer stanna en längre tid under semestern.

Vid dopet är hela familjen tillsammans igen. Förhoppningsvis blir prins Julians högtidsdag början på en ljusare tid för kungafamiljen.

 


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Det stora frågeavsnittet

Vad händer om en prinsessa blir med barn före äktenskapet? Vad gör kungafamiljen med alla gåvor de får? Vad händer om prins Harry ångrar sig och vill tillbaka in i brittiska kungahuset? Vad händer med drottning Silvia när kungen dör? De här och många många fler frågor får du svar på när vi svarar på massor av lyssnarfrågor.
Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE