Så firar tre monarker sina tronjubileer

Publicerad 2021-10-30

Galamiddagar, glittrande festföreställningar och pampiga parader.

När två drottningar och en kung firar sina tronjubileer sparas det inte på krutet.

Så här ska Margrethe II, Elizabeth II och Carl XVI Gustaf uppvaktas.

Den 14 januari 2022 har danska drottning Margrethe varit drottning ett halvt århundrade. Med sina snart 50 år som regent tillhör hon en unik generation kungligheter som suttit mycket länge på tronen.

Detta ska danskarna fira i fyra dagar.

– Eftersom man ställde in drottningens 80-årsfirade på grund av coronapandemin så ser man till att gratulera Margrethe lite extra, säger hovexperten Sara Ericsson.

Danska hovet har redan presenterat sin festplan. Margrethe kommer att inviga utställningen ”En Dronnings Smykkeskrin” på Kongernes Samling på Amalienborgmuseet. Där visas den vackra kungliga smyckessamlingen upp.

Drottning Margrethe och kronprins Frederik på prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop 2015.

Kortege och galamiddag

Drottningen kommer även att uppvaktas av regeringen och Folketinget och på lördagen den 15 februari tar drottningen emot folkets jubel på Amalienborg. Sedan blir det kortege till Köpenhamns rådhus för en jubileumslunch.

På kvällen firas drottningen med en sprakande festföreställning på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Men den stora finalen sker dagen efter då drottningen bjudit in kungligheter och andra prominenta gäster till en pampig galamiddag på Christiansborgs slott.

Drottning Margrethe och hennes kung CArl XVI Gustaf vid kungens 40-årsjubileum på tronen.

– Den kommer inte att gå av för hackor, danskarna är bra på att ställa till med fest, säger Sara Ericsson.

Självklart är den svenska kungafamiljen bjuden, kungen är ju drottning Margrethes kusin och familjerna står varandra mycket nära.

Drottning Elizabeth, Camilla hertiginnan av Cornwall och Catherine hertiginnan av Cambridge vid drottningens diamantjubileum.

Dyraste festen någonsin

Drottning Elizabeth når en ännu pampigare milstolpe nästa år. 2022 har hon suttit på tronen i 70 år. Enligt brittiska medier kommer platinajubileet bli Storbritanniens mest påkostade kungliga fest.

Man firar med en stor parad med gigantiska marionetter och cirkusartister som ska spegla drottningens liv. Över 6 500 artister och musiker kommer delta i firandet. Man kommer även att tända fyrbåkar över hela Storbritannien och självklart planeras det galamiddagar med tillresta kungliga gäster från hela världen.

Kungen och drottningen tar sig en svängom på borggården när kungen firade 40 år på tronen.

Kungen tog sig en svängom

2023 är det dags för Carl XVI Gustaf att fira. Då har han suttit 50 år på tronen. Planerna för kungens firande inte offentliga. Men vid hovet arbetar flera nyckelpersoner redan med förberedelserna.

När kungen firade 40 år på tronen var det folkfest på borggården vid Kungliga slottet med dans och musik för alla som ville vara med. Kungen tog sig en svängom med drottningen. Han bjöd även in till en stor utställning i Rikssalen som speglade alla hans regentår.

– Det är inga dåliga firanden vi har att vänta och de är verkligen unika! Drottning Margrethe var 32 år, drottning Elizabeth 26 och Carl Gustaf 27 när de tog över tronen. Frågan är om vi någonsin kommer att få uppleva den här typen av jubileum igen, säger Sara Ericsson.

Enorma fyrverkerier vid Buckingham Palace när drottning Elizabeth firade diamantjubileum.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Vackra klänningar för alla tillfällen

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

LÄS VIDARE