Polisens uppmaning inför rekordfesten: Bär med er signalhorn

Skyhögt säkerhetspådrag inför drottningens firande

Publicerad 2022-06-02

Tiotusentals poliser, avspärrningar, bombhundar och specialutbildade agenter gömda i publiken.

Myndigheterna gör allt för att undvika terrorattacker i London under festhelgen.

– Terrorhoten har ökat ganska markant under de senaste åren, säger drottning Elizabeths tidigare livvakt Simon Morgan.

Miljontals människor kommer samlas vid det stora Platinajubileet i London i helgen. Turister och londonbor kommer gå man ur huse för att fira drottning Elizabeth.

Det innebär att väldigt många människor kommer att samlas på vissa platser. Lördagskvällens festkonsert Platinum Party at the Palace släpper in 22 000 människor i publiken. Men man räknar med att tusentals kommer stå runtomkring avspärrningarna. I publiken finns kändisar och kungligheter - och såklart huvudpersonen själv, drottning Elizabeth 96.

Söndagens stora folkfest beräknar samla över 10 miljoner människor på olika ställen i Storbritannien.

För att förhindra attentat har polis och myndigheter jobbat länge med förebyggande åtgärder.

– Terrorhoten har ökat ganska markant under de senaste åren. Nu är en terrorist någon som kommer att köra en hyrbil över en bro i London för att försöka döda så många människor som möjligt, inte nödvändigtvis en spektakulär händelse, som 9/11, säger drottningens före detta livvakt Simon Morgan till nyhetssajten Mylondon.

De ska spana efter terrorister

Extra många poliser är i tjänst och man kommer att använda bombhundar för att upptäcka sprängämnen.

Man kommer även spärra av vissa vägar och placera stora betongklumpar för att hindra bilar att ta sig in på avspärrade områden.

Specialutbildade och civilklädda poliser kommer att befinna sig i publiken för att spana efter möjliga attentatspersoner.

Det kommer råda flygförbud på många platser runt om i London. Man har särskilt koll på drönare som kan innebära ett hot mot kungafamiljen och alla besökare.

Man har även engagerat hundratals värdar som ska se till att slussa besökare rätt till stadens olika festplatser. På så sätt ska man undvika flaskhalsar med människor.

På Platinajubileets hemsida kan man även läsa att specialpoliser kommer att röra sig runtom i London. De spanar efter människor som samlar information inför ett eventuellt attentat.

”Polisen kommer att prata med dig och uppmana dig att vara deras ögon och öron och rapportera saker som inte verkar vara normala”, står det i ett uttalande på hemsidan.

De tutar i hornen vid fara

Londonpolisen har skickat ut ett fem sidor långt dokument till alla som arrangerar event under festhelgen. Där uppmärksammas arrangörerna på risken för attentat.

De uppmanas att låta parkbänkar stå kvar på trottoarerna och gärna parkera bilar så att det blir svårt för terrorister att köra in på området. De uppmanas även att bära med sig signalhorn som de kan använda vid en attack för att varna människor.

Polisen konstaterar att det inte finns något särskilt hot riktat mot drottningens platinafest, men att man ska vara på alerten.

– Våra specialister har arbetat nära evenemangsarrangörer och lokala myndigheter i London för att ge dem råd kring säkerhet för deras arrangemang. Detta gör vi rutinmässigt för alla planerade stora offentliga event, säger en talesperson för polisen till Mirror.

Drottning Elizabeth och hennes familj står samlade på balkonen på Buckingham Palace för att se militärparaden Trooping the Colour.

Tre attentat mot drottning Elizabeth

  • 1970 besökte drottningen och prins Philip Australien. Paret satt på tåget från Sydney till Orange i New South Wales när någon placerade en kraftig stock på spåret. Tåget krockade med stocken men spårade aldrig ur. Ingen misstänkt kunde gripas.
  • 1981 deltog drottningen till häst i militärparaden Trooping the Colour. Bland åskådarna stor Marcus Sarjeant, 17 år. Han sköt sex skott med en startpistol mot drottningen när hon red förbi. Drottningens häst blev stirrig, men drottningen lyckades lugna den och red vidare. Sarjeant greps och åtalades. Han erkände att han ville bli känd och hade inspirerats av attentatet när John Lennon mördades året tidigare. Sarjeant fick fem års fängelse.
  • 1981 besökte drottning Elizabeth Nya Zeeland. Vid ett besök vid ett museum i Dunedin sköt Christopher John Lewis, 17, med gevär mot drottningen. Lewis stod i en grannbyggnad och sköt genom ett fönster när drottningen klev ut från sin Rolls-Royce. Attentatsmannen missade men vittnen hörde ett högt ljud som om ett fönster krossades. Lewis fick tre års fängelse, delvis vistandes på en psykiatrisk klinik.
    Lewis hade en historia av väpnat rån, mordbrand och tortyr av djur, och hans stora idol var Charles Manson.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Vackra klänningar för alla tillfällen

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

LÄS VIDARE