De kommer på drottningens begravning – han är inte bjuden

500 statschefer och andra dignitärer har bjudits in till drottning Elizabeths begravning.

Här är listan på de gäster som väntas komma – och de som inte fått en inbjudan.

Drottning Elizabeth II:s begravning kommer bli en av Storbritanniens största sammankomster av kungligheter och politiker.

BBC News har sammanställt en lista på de digniteter som förväntas komma på begravningen – och de som inte fått någon inbjudan alls.

Här är de ledare, kungligheter och vänner som bjudits in.

Den brittiska kungafamiljen

Självklart kommer Elizabeths son och Storbritanniens nye kung Charles att närvara tillsammans med drottninggemålen Camilla.

Även drottningens tre andra barn kommer att vara på plats. Prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward samt deras respektive.

Drottningens elva barnbarn, däribland prinsarna William och Harry kommer att närvara tillsammans med prinsessan Kate och hertiginnan Meghan. Även prinsessan Dianas bror Earl Spencer väntas komma. Det är oklart hur många av drottningens 12 barnbarnsbarn som kommer på begravningen.

Vänner och anställda

Högt upp på inbjudningslistan finns av allt att döma flera vänner och anställda som funnits vid drottningens sida under alla år.

Bland andra Lady Susan Hussey som började arbeta för drottningen år 1960 och Angela Kelly som var drottningens assistent.

Även naturprogrammens nestor sir David Attenborough väntas komma på begravningen.

Andra kungligheter

Flera kungligheter från Europas kungahus har bjudits in och många av dem är släkt med drottningen.

Från Sverige kommer Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Även representanter från de norska, danska, belgiska, holländska och spanska kungahuset har bjudits in.

Japans kejsar Naruhito och kejsarinnan Masako.
Japans kejsar Naruhito och kejsarinnan Masako.

Men även kungligheter från andra delar av världen är välkomna. Kejsar Naruhito och kejsarinnan Masako av Japan och Bhutans kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuk kommer.

Kungligheter från bland annat Lesotho, Kuwait, Malaysia och Oman har bjudits in.

Ledare från samväldet och resten av världen

Alla ledare från det brittiska samväldet har fått inbjudningar. Däribland Storbritanniens, Nya Zeelands och Kanadas premiärministrar.

USA:s president Joe Biden och första damen Jill Biden anlände till London sent på lördagskvällen. Även Tysklands president Frank-Walter Steinmeier och Frankrikes dito Emmanuel Macron kommer.

Kinas president XI Jinping är inbjuden, något som kritiserats av flera brittiska parlamentsledamöter. På lördagen bekräftade det kinesiska kommunistpartiet att vicepresidenten flygs in i stället. Saudiarabiens kronprins och de facto härskare Mohammed Bin Salman är inbjuden, men väntas inte närvara.

De är inte bjudna

Representanter från Syrien, Venezuela och Afghanistan har inte bjudits in, enligt BBC. Detta eftersom Storbritannien inte har några fullständiga diplomatiska förbindelser med dessa länder.

Rysslands president Vladimir Putin har inte fått någon inbjudan. Relationen mellan Ryssland och Storbritannien har mer eller mindre kollapsat sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes.

Nordkorea har endast fått tillåtelse att skicka sin ambassadör till begravningen.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE