Allt om drottning Elizabeths begravning

Följ begravningen live från 11.00 i Aftonbladet tv

För 75 år sedan gifte hon sig med sin älskade prins Philip i Westminster Abbey.

På måndag hålls begravningsgudstjänsten för drottningen i samma kyrka och 2 200 personer från hela världen närvarar.

På kvällen återförenas hon med sin make igen när kistan sänks ner i det kungliga gravvalvet där prins Philip redan vilar.

Fastnålat inlägg
Charles III i tårar
19 september kl 13.01Paula Westerberg
DELA

Charles III i tårar under brittiska nationalsången, God save the king.

Skriv inlägg
 • Frida Westergård

  Kistan har lastats in i bil och färdas nu mot Windsor Castle och kapellet där. Vid klockan 17.00 är det dags för ett sista avsked, där kungafamiljen och drottningens personal medverkar. Då förs också drottningens kista ned i det kungliga gravvalvet.

 • Paula Westerberg
  DELA
  Processionen går mot Wellington Arch

  Nu går processionen med kistan från Westminster Abbey.

  Man skjuter salut, ett skott för varje minut under hela processionen.

  Drottningens kista dras på en kanonvagn av medlemmar i den kungliga flottan.

 • Paula Westerberg
  DELA
  Begravningsceremonin avslutas

  Nu bärs drottningens kista ut.

  – Det har varit en värdig begravning. Vilket Elizabeth II förtjänar efter att ha tjänat som drottning i över 70 år, säger Aftonbladets hovexpert Sara Ericsson.

  Kistan väger uppemot 300 kilo och bärs av medlemmar ur drottningens garde.

 • Paula Westerberg
  DELA
  Två tysta minuter

  Just nu hålls två tysta minuter.

  Det är tyst både i Westminster Abbey, men även runt om i hela landet.

Inte sedan statsbegravningen av Winston Churchill 1965 har ett så stort arrangemang ägt rum i London och personal på brittiska UD jämför det med 100 statsbesök på några dagar.

Förutom alla Europas kungligheter, även presidenter, statsministrar, släkt och vänner till den populära drottningen som gick bort den 8 september.

Från Sverige kommer det svenska kungaparet. Vår kung var släkt med drottning Elizabeth, hans farmors farmor var den brittiska drottningen Victoria.

”Hon har varit ständigt närvarande, inte bara i det brittiska samhället utan även internationellt. Därtill har Hon i alla år varit en god vän till min familj och en länk till vår gemensamma familjehistoria”, skrev kungen i ett uttalande om drottning Elizabeth. 

Carl XVI Gustaf och Silvia kommer att medverka på drottning Elizabeths begravning.
Carl XVI Gustaf och Silvia kommer att medverka på drottning Elizabeths begravning.
...likaså Joe Biden och hans fru Jill.
...likaså Joe Biden och hans fru Jill.

Kungligheter från hela världen

Kistan förs från Westminster hall på måndag förmiddag där den legat på lit de parade och klockan 12.00 svensk tid börjar gudstjänsten i Westminster Abbey.

Då har kistan färdats från Balmoral i Skottland och längs hela vägen har den kantats av sörjande britter och många har köat för att se drottningens kista i den gamla medeltida byggnaden Westminster Hall, vaktad av militär.

Från det danska kungahuset, kommer förutom drottning Margrethe, även kronprins Frederik. Kung Harald är också släkt med drottning Elizabeth och närvarar tillsammans med drottning Sonja. Från Belgien kommer kung Philippe och drottning Mathilde, Nederländerna representeras av kung Willem-Alexander, drottning Maxima och även den tidigare drottningen Beatrix.

Kung Felipe reser från Spanien med drottning Letizia, men även exkung Juan Carlos och Sofia är bjudna. Juan Carlos som abdikerade efter en pengaskandal är barnbarnsbarn till drottning Victoria av England.

Furst Albert av Monaco tillsammans med fru Charlene har också tackat ja till en inbjudan.

Länderna som inte är välkomna

President Joe Biden flyger direkt efter ett möte i FN för att närvara vid begravningen tillsammans med sin fru Jill.

Från Frankrike kommer president Macron som har hyllats i brittisk press för sitt agerande efter drottningens död. Tyskland skickar presidenten Frank-Walter Steinmeier. Turkiets Erdogan kommer också, men däremot är president Putin inte inbjuden av förklarliga skäl.

Inte heller Belarus eller Myanmars ledare är välkomna. Däremot kommer en delegation från Kina att finnas representerad.

Drottning Elizabeths fyra barn är på plats för begravningen: Kung Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.
Drottning Elizabeths fyra barn är på plats för begravningen: Kung Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

Drottning Elizabeths fyra barn kommer naturligtvis att finnas på plats tillsammans med sina respektive och de flesta tror att även prins Andrews exfru Sarah Ferguson, ”Fergie”, är bjuden.

Drottningen har också åtta barnbarn och tolv barnbarnsbarn, varav de yngsta, Lilibet och Sienna, bara är ett år. Men några kommer säkert att finnas med i kyrkan.

Drottningens syster, prinsessan Margaret, hade två barn som också är viktiga gäster: Lady Sarah Chatto och Lord Snowdon. De hade båda en nära relation med sin moster, deras egen mamma gick bort redan 2002.

Barnbarnen William och Harry med deras respektive Kate och Meghan.
Barnbarnen William och Harry med deras respektive Kate och Meghan.

Drottningen har skapat begravningen

Drottningen har själv varit med och utformat begravningsgudstjänsten som kommer att förrättas av domprosten av Westminster, David Hoyle. Predikan håller ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.

Premiärminister Liz Truss kommer att läsa ett bibelord.

Drottning Elizabeth var själv en troende kristen och även överhuvud för Church of England.

I ett jultal sa hon om Jesus att han alltid varit en inspirationskälla och ett ankare i hennes liv.

Kung Charles tillsammans med ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som kommer att hålla i predikan.
Kung Charles tillsammans med ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som kommer att hålla i predikan.

Musiken spelar alltid en stor roll i de här sammanhangen. Det är 70 år sedan en regerande monark begravdes men traditionell klassisk musik, körsång, psalmer och orgelmusik är att vänta. Orgeln i Westminster Abbey invigdes 1937 vid kröningen av Georg VI, drottningens far.

Benjamin Britten spelades på prins Philips begravning och även om Elton John sjöng ”Candle in the wind” när prinsessan Dianas begravdes var det också stycken ur exempelvis Verdis rekviem.

Två stora körer under ledning av James O’Donnell, organisten i Westminster Abbey, medverkar. Men det finns ändå en tradition och en vana av att hålla kungliga begravningar i kyrkan, totalt har begravningar för 13 kungar och 4 drottningar hållits katedralen.

Drottning Elizabeth har själv varit med och utformat begravningsgudstjänsten.
Drottning Elizabeth har själv varit med och utformat begravningsgudstjänsten.

Vänner, kollegor och anställda i kyrkan

Japans kejsare har tackat ja till att närvara, liksom premiärministrar i Australien, Kanada och Nya Zeeland. EU:s Ursula von der Leyen finns på plats. Från Finland kommer president Sauli Niinistö med fru Jenny.

Drottning Elizabeth har också en stor släkt, särskilt kusinerna på pappans sida har en viktig roll i kungahuset. Prinsessan Alexandra, prins Edward, Prince Michael av Kent och prins Richard med familjer sörjer sin släkting, liksom lady Pamela Hicks, dotter till lord Mountbatten.

Han var för övrigt bror till vår drottning Louise och morbror till prins Philip.

Lady Susan Hussey har tjänat som lady-in-waiting vid drottningens sida och är en nära vän.

Det är också Angela Kelly som är designer och som har stått för drottningens färgglada kappor och hattar de senaste åren.

Regenterna får ta bussen

Tyska släktingar till prins Philip väntas också närvara, liksom alla som fått kungliga medaljer som Victoriakorset.

Men alla kungligheter, kändisar, presidenter och statsministrar får enligt brittiska UD bara åka bussar som kommer att gå från en säker plats i Chelsea till katedralen.

Ingen förväntar sig dock att president Joe Biden kommer att ta bussen. Han har landat med sitt Airforce one på Stansted eller en militär flygplats i närheten och kommer att använda sin skottsäkra limousine ”The Beast” till olika evenemang.

Den kungliga familjen har i ett uttalande på hemsidan sagt att de är djupt rörda av det mottagande och de känslor som människor världen över har visat efter drottningens död.

TV-sändningarna väntas locka miljarder tittare över hela världen.

Du kan följa hela begravningen och processionen med kistan på Aftonbladet TV med start klockan 11.00.

De får vara med vid den privata stunden

Ett sista farväl äger rum i kapellet vid Windsor Castle klockan 17.00 svensk tid då bland annat personal från slottet finns med i kyrkan tillsammans med kungafamiljen.

Då kommer också överlåtelsen att ske och dekanen i Windsor lägger jord på kistan innan den förs ned i det kungliga gravvalvet i kung Georges VI:s minneskapell där prins Philip också ska vila.

Här ligger också drottningens mamma och pappa begravda, liksom hennes syster.

Drottningen under prins Philips begravning, april 2021.
Drottningen under prins Philips begravning, april 2021.

Prins Philip gick bort i april förra året och sedan dess har drottningens hälsa försämrats gradvis. Många minns bilden av henne när hon gråter ensam i bänken under begravningen.

Paret träffades första gången när Elizabeth var 13 år och prins Philip var hennes stora kärlek.

Nu återförenas de två igen.

Prins Philip och drottning Elizabeth gifte sig 1947.
Prins Philip och drottning Elizabeth gifte sig 1947.
Nu återförenas paret.
Nu återförenas paret.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE