Prinsessan Leonore fyller 6 år i dag

Vilken kalasmånad för de små kungligheterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Prinsessan Leonore

Glöm vabruari. För kungafamiljen är det här en kalasmånad.
Och firandet rivstartar med prinsessan Leonores sexårsdag i dag.

Prinsessan Madeleine och Leonore för sex år sedan.
Foto: KUNGAHUSET
Prinsessan Madeleine och Leonore för sex år sedan.


Till skillnad från tidigare år är den officiella informationen om hennes firande rätt knapphändig. Mamma Madeleine har lagt upp en ny bild på dottern på Instagram med texten: ”Du får oss att le varje dag”. Enligt kungahusets presstjänst firas födelsedagen privat.

Prinsessan Leonore tillhör nämligen formellt inte längre kungahuset. Detta sedan kungen i höstas beslöt att prinsessan Madeleines och Christopher O’Neills tre barn inte längre har ”ställning som kungliga högheter”. Detsamma gäller prins Carl Philips och prinsessan Sofias bägge barn.

Innan ändringen har alla statschefens barnbarn presenterats i Kungahusets kanaler.

– Vi hanterar statschefen, blivande statschef, och respektive familjer i Kungahusets egna digitala kanaler. Sedan ett antal år tillbaka har prinsessan Madeleine och prinsparet egna kanaler. När det gäller födelsedagar och olika presentationer av vad de gör läggs de där, såvida det inte är av officiell karaktär, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Foto: CAROLINA BYRMO
Chris O’Neill, prins Nicolas, prinsessan Madeleine och prinsessan Leonore på kronprinsessan Victorias 40-årsdag.

Flera födelsedagar väntar

Kunglig höghet eller inte, Leonores födelsedag är startskottet för en intensiv period med barnkalas i kungafamiljen.

Om bara några dagar, den 23 februari, fyller prinsessan Estelle 8 år. Den 2 mars fyller prins Oscar 4 år. Och den 9 mars blir prinsessan Adrienne 2 år.

Leonore och de andra civilisterna i kungafamiljen får fortfarande använda sina titlar. Men de uppbär inte längre något apanage. De behöver heller inte ställa upp på officiella uppdrag.

Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM/Kungahuset
Prinsessan Madeleine med maken Christopher O’Neill och barnen: prinsessan Leonore, prinsessan Adrienne och prins Nicolas.

Bor numera i Florida

Och de behöver dessutom inte längre gå i svensk skola. Just det anses ha varit ett tungt vägande skäl till beslutet.

– Det här är en följd av en diskussion som under ett antal år har pågått inom den kungliga familjen, sa riksmarskalk Fredrik Wersäll i samband med beslutet i höstas.

Prinsessan Leonore och resten av familjen bor numera i Florida, där de nyligen flyttade från den stora villa i Miami där de bott sedan 2018.

Som kungaparets näst äldsta barnbarn står hon fortfarande som nummer åtta i successionsordningen trots att hon alltså formellt inte längre tillhör kungahuset.

PODD Därför är Madeleine vinnaren

I podden Kungligt med Jenny och Sara pratar vi om det svenska kungahuset och allt som händer bakom kulisserna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT