Drottningen ställer in julen med familjen

Den traditionella lunchen för brittiska kungafamiljen ställs in omedelbart.

Allt för att skydda drottning Elizabeth, 95, från coronaviruset.

Över hela världen ställer nu kungafamiljerna in fester, resor och officiella uppdrag.

Det blir ingen familjelunch för drottningens barn, barnbarn och barnbarns barn.

På tisdag skulle familjen samlas på Windsor castle för att umgås och äta en jullunch tillsammans. Det är en årlig tradition som drottning Elizabeth nu ställer in. Vanligtvis träffas drottningens utvidgade familj, runt 50 släktingar, ett par dagar innan drottningen reser till sitt julslott Sandringham.

Det här året, precis som det förra, får familjen finna sig i att drottningen med sina 95 år måste skyddas så mycket det bara går nu när smittan ökar i världen.

Drottning Elizabeth är 95 år gammal och ställer in jullunchen med familjen för att skydda sig mot den ökande smittan av coronaviruset.
Drottning Elizabeth är 95 år gammal och ställer in jullunchen med familjen för att skydda sig mot den ökande smittan av coronaviruset.

Vill skydda drottningen

I oktober syntes drottning Elizabeth stödja sig på en käpp, senare samma månad lades hon in på sjukhus över natten. Sedan ställde hon in alla kungliga uppdrag fram till årsskiftet på grund av ryggsmärtor.

Det är främst rädslan för den nya virusvarianten omikron som gör att drottningen minimerar sitt umgänge med familjen. Dessutom vill inte drottningen att någon annan i familjen ska bli sjuk.

– Alla inblandade är överens om att detta är det enda rätta, säger en talesperson från brittiska hovet till Daily Mail.

Förra året firade drottningen juldagarna enbart med sin make prins Philip, i år är första året hon firar utan honom sedan prinsen gick bort i våras. Enligt brittiska medier står barnen redo att välja ut någon av dem att hålla drottningen sällskap på Sandringham.

Prinsessan Ingrid Alexandras 18-årsfest ställs in.
Prinsessan Ingrid Alexandras 18-årsfest ställs in.

Festen ställs in

Men det är inte bara drottning Elizabeth som måste anpassa sig efter covid-19.

Prinsessan Ingrid Alexandra fyller 18 år den 21 januari och norska hovet hade planerat en stor galamiddag och ett officiellt tillfälle då regeringen uppmärksammar myndighetsdagen. Allt detta ställs nu in meddelar norska hovet.

Dessutom tvingades Ingrid Alexandras pappa kronprins Haakon sitta i karantän några dagar med start igår den 15 december efter att ha varit i kontakt med en person som testat positivt.

Kronprinsessan Mary har fått covid-19.
Kronprinsessan Mary har fått covid-19.

Kronprinsessan sjuk

Igår testade danska kronprinsessan Mary positivt för covid-19 vilket såklart ställer till det för julfirandet inom den danska kungafamiljen.

Mary har nu satt sig i isolering på Frederik VIII:s Palats på Amalienborg. Ingen annan har testat positivt i familjen meddelar det danska hovet.

Prinsessan Beatrix, 83, håller på att tillfriskna från covid-19 meddelar det nederländska hovet. Den före detta drottningen drabbades i början av december, men sägs ha klarat sjukdomen fint.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE