Till slut bestämde sig Victoria och Daniel för att sätta ner foten

Publicerad 2022-02-19

Det drabbar många kändisar, politiker och offentliga personer någon gång i livet. Plötsligt uppstår ett rykte. En liten gnista får liv. Något har hänt. Någon har sagt något. Fler pratar. Någon publicerar.

Gnistan blir en löpeld.

Sedan en tid tillbaka har det spridits rykten om att kronprinsessan Victoria och prins Daniel ska skiljas.

Om ett sådant rykte vore sant så har det betydelse. Det finns inget som hindrar en kunglig skilsmässa, men den innebär en del unika problem att lösa. Det handlar bland annat om titlar, säkerhetsarrangemang, och bostäder.

Kungliga skilsmässor har vi sett många av i Europa: danska prins Joachim och Alexandra, brittiska prins Andrew och Fergie och norska prinsessan Märtha Louise och Ari Behn, bara för att nämna några.

Visserligen ganska få på tronföljarnivå. Vi minns nog alla vilka starka känslor som prins Charles och prinsessan Dianas skilsmässa väckte. Men de tog sig igenom stormen.

Jag och mina kollegor har fått många frågor den senaste tiden varför Aftonbladet inte skriver om Victorias och Daniels äktenskapsproblem. Tro mig, vi har gjort ett gediget journalistiskt arbete. Hade det varit skilsmässa på gång hade vi rapporterat kring det.

Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling..

Den intensiva ryktesspridningen blev till slut ett självspelande piano.

Plötsligt var det en sanning för väldigt många.

Hovet har gång på gång dementerat. Till slut bestämde sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel för att sätta ner foten.

”För att värna vår familj önskar vi klargöra, en gång för alla, att de rykten som nu sprids helt saknar grund”.

Det är ett ovanligt beslut. En kommentar på den här nivån riskerar att ge tyngd till skvallret. Ge det legitimitet.

Brittiska drottning Elizabeths motto ”Never complain, Never explain” har anammats av många europeiska kungahus. Även det svenska.

Men i den här situationen var en kommentar det enda rätta.

Glöm inte bort att det finns ett barn som kan läsa i familjen och som har kompisar som kan läsa. Glöm inte bort att ett skvaller som på ytan kan verka spännande och exalterande - för barn kan vara helt förgörande.

Förhoppningsvis lägger sig ryktesspridningen nu.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

LÄS VIDARE