Drottningen kan inte lämna tronen: Har ingått en pakt

Publicerad:
Uppdaterad:

Prins Philip

Drottning Elizabeth blir snart 95 år och har förlorat sin livskamrat och starkaste stöd.

Men brittiska hovexperter är övertygade om att hon inte kommer lämna tronen.

De menar att pakten hon ingått gör en abdikering omöjlig.

Storbritannien har sorg efter beskedet om drottning Elizabeths makes bortgång.

Prins Philip, 99, dog på fredagen efter en lång kamp mot hälsoproblemen.

Deras son prins Andrew berättade under söndagen om att drottningen beskrivit makens död som ”en stor tomhet i hennes liv”, uppger The Guardian.

Men han tillade att hon ser sättet Philip gick bort på som ”ett mirakel” eftersom han fick dö i hemmet med henne vid sin sida, i stället för ensam på ett sjukhus under de gällande coronarestriktionerna.

Prins Philip lämnade i mitten av mars sjukhus efter att ha vårdats under en månad för hjärtproblem. Drottningens make fick återvända hem, men återfick aldrig hälsan.

Som att någon tog Philip i handen

Grevinnan Sophie av Wessex, gift med drottningens son Edward, deltog under söndagen på en minnesgudstjänst och sa, enligt The Guardian till en medlem i församlingen:

– Det var dags för honom. Det var så mjukt. Det var som att någon tog honom i hand och då följde han efter. Väldigt, väldigt fridfullt och det är väl allt man kan önska sig för någon.

Prins Philip ska begravas i en liten coronasäkrad ceremoni på lördag. En ljusglimt för familjen är att prins Harry flyger in från Kalifornien. Det är första gången de träffas sedan den explosiva intervjun med Oprah Winfrey som innehöll anklagelser om rasism och utfrysning.

Prins Harry flyger in från Kalifornien för Prins Philips begravning. Det är första gången de träffas sedan den uppmärksammade intervjun med Oprah Winfrey.
Foto: AP
Prins Harry flyger in från Kalifornien för Prins Philips begravning. Det är första gången de träffas sedan den uppmärksammade intervjun med Oprah Winfrey.

Efter dödsbeskedet har tidigare spekulationer om att drottning Elizabeth ska lämna tronen till förmån för kronprins Charles, som hunnit bli 72 år, blossat upp igen.

Elizabeth fyller 95 år inom kort och har nu också förlorat sin livskamrat och starkaste stöd.

Förre premiärminister John Major säger till BBC att hon är väldigt ensam på tronen och har väldigt få personer som hon kan öppna sig för och vara fullständigt ärlig med utan att riskera att det läcker ut. Med makens död är den kretsen ännu mer snäv.

Men brittiska hovexperter som The Guardian pratat med är övertygade om att hon sitter kvar.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Ingått pakt med Gud

Kunglige historikern Hugo Vickers har en något oväntad motivering – och hänvisar till drottningens pakt med Gud under kröningen.

– En av de främsta anledningarna till att drottningen absolut inte kommer abdikera är att hon, till skillnad från andra europeiska monarker, har fått smörjelsen. Och om du är en smord drottning så abdikerar du inte, säger han till tidningen.

Det brittiska hovet är ensamt om att fortsatt genomföra traditionella kröningar där den tillträdande regenten blir smord med olja som ett förbund med Gud.

Han pekar också på det faktum att drottningen i juni nästa år firar ”platinajubileet”, det vill säga 70 år på tronen.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth II och hennes nu avlidne man prins Philip, hertig av Edinburgh, år 1952.

– Det skulle vara fullständigt ologiskt att abdikera precis före det extraordinära årsdagen. Det är ett underbart tillfälle att få fira. Och jag hoppas att hon vill göra just det, det har ju hunnit gå en tid då, säger Hugo Vickers till The Guardian.

– Vi behöver drottningen, med hennes stora erfarenhet. Och hon är fortfarande i god form. Hon rider fortfarande, håller sig upptagen i mitten av allt som händer och hennes kontor frodas. Hon kan inte gå ut mycket som läget är nu, men hon gör det ibland. Hon ser förtjusande ut, så ingen abdikation, slår han fast.

Jobbar på som vanligt

Joe Little, chefredaktör för en brittisk tidning om kungafamiljen, tror att förlusten av maken mer är en hårt personligt slag för drottning Elizabeth än något som kommer påverka rollen som regent.

– Självklart är det konstiga tider på grund av covid-19 och vi har sett mindre av henne än vi kanske skulle ha gjort annars. Men jag känner att trots att hon precis blivit änka och snart blir 95 kommer hon jobba på som vanligt, säger han till The Guardian.

Han påpekar att vissa av kungahusets plikter redan har axlats av prins Charles och att detta säkert kommer ske fortsatt. Little tror att hon fortsätter på tronen så länge hon fysiskt och mentalt klarar av det.

– Jag tror att det är i hennes dna. Det går också tillbaka inte bara till hennes tal i Sydafrika 1947 utan mer specifikt till eden hon svor under kröningen. Hon är en övertygad kristen. Det är kontraktet hon har med Gud och något hon känner inte kan brytas. Det är bara sån hon är, säger Joe Little till The Guardian.

Den brittiska regeringen har utlyst landssorg fram till dagen efter prinsens begravning. Drottningen har också utlyst en 14 dagar lång sorgeperiod för kungafamiljen. Under den tiden ska medlemmarna bära svarta sorgeband, bland annat.

En talesperson för Buckingham Palace uttalade sig om den period som nu ligger framför landet:

– Samtidigt som det är en tid av ledsamhet och sorg är de kommande dagarna en möjlighet att hylla ett enastående liv.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Prins Philips begravning och sista tid i livet

Prins Philips sista tid i livet var väldigt speciell. Vi berättar om prinsens val och hur hans egna önskningar även kommer att prägla begravningen. Vi diskuterar innersta familjens uttalanden och kommenterar även det faktum att Meghan inte kommer till begravningen. Vi berättar också om spionchefen som har en nyckelroll dessa dagar och hur prins Philips tuffa barndom påverkade honom som vuxen.

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT