Mejla

Joanna Abrahamsson

Gå direkt i barnfängelse utan att passera gå

Barnkonventionen betyder ingenting för M

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kriminalvårdsanstalten Hall utanför Södertälje.
Kriminalvårdsanstalten Hall utanför Södertälje.

LEDARE

Netflixs nya serie "Snabba cash" har varit en tittarsuccé under våren. En av karaktärerna, Tim, är en 16-åring som dras allt djupare in i den undre världen där de äldre yrkeskriminella utnyttjar hans ungdom.

Enligt Moderaternas nya förslag borde Tim först häktas under obegränsad tid trots att långa häktningstider redan är något som Sverige har fått kritik för från FN:s tortyrkommitté. Sedan ska Tim låsas in i barnfängelse och när han fyller 18 blir det flytt till vuxenanstalt där han kan kampera ihop med mer erfarna kriminella personer.

De senaste årens gängskjutningar i utsatta områden både oroar och skrämmer. Ofta handlar det om uppgörelser mellan kriminella, men ibland hamnar utomstående i skottlinjen. Den tragiska dödsskjutningen av Adriana, 12 år förra sommaren är ett exempel och idag åtalas tre män för grovt vapenbrott som kopplas till mordet.

Varannan person som bor i utsatta områden vill flytta därifrån på grund av otryggheten. Ansvariga politiker måste ta rejäla krafttag för att få ett stopp på den här allvarliga utvecklingen. Också i de här orterna behövs trygghet.

Det krävs förebyggande arbete, mer resurser till socialtjänst och polis, väl fungerande HVB-hem och SiS-vård samt straffskärpningar.

Regeringen har gjort en hel del och mer är på gång. I går dömdes 28 vuxna personer från Vårbynätverket till långa fängelsestraff.

I FN:s barnkonvention framgår att barn inte ska utsättas för bestraffning. Frihetsberövande är en sista utväg under kort tid, sedan ska barnet återanpassas. Inget fängelse för barn alltså.

Barnkonventionen är svensk lag sedan 1 januari 2020. Men inte heller då stod M på barnens sida, de röstade emot förslaget i riksdagen redan 2018.

USA är det enda landet i världen som inte har skrivit på barnkonventionen. Orsaken är enkel, de vill lätt kunna bura in barn i fängelse. M vill sänka straffmyndighetsåldern från 15 år och även där kan de finna inspiration hos amerikanerna som har en sjuårsgräns. Hur vill du inreda det barnfängelset Ulf Kristersson, blir det tillåtet att ha med sig gosedjur i cellen?

Polisen Nadim Ghazale beskriver i sitt Sommar-program vad som räddade honom från en stökig ungdomstid. Svaret var Lena och Håkan, två vuxna som såg honom, stöttade, gav chanser och ställde krav. Som utbildad polis berättar Ghazale hur han möter en kriminell skolkompis vid förhörsbordet och inser att det lika väl hade kunnat vara hans alternativa framtid. Gängkriminaliteten är ett allvarligt samhällsproblem som vi måste få bukt med, men lösningen är inte låsa in barn, det märks tydligt i Nadim Ghazales berättelse.

Välfärdssamhället har misslyckats fatalt om Moderaternas förslag blir verklighet. Sverige kan bättre än så. För vi vill väl inte bli USA?

Av: 

Joanna Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Många barn kan bara drömma om nöjesfält

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Barnkonventionen

Snabba cash

Ulf Kristersson

Regeringen

HVB-hem

USA

Sverige