Iran är inte bara affärer, Löfven

När det svenska regeringsplanet med Stefan Löfven och Ann Linde landar på Khomeiniflygplatsen i Teheran ska vi inte ta miste på resans syfte. Det handlar om affärer, och om att öppna dörrar för de näringslivsrepresentanter som finns med i delegationen.

Rader av västerländska delegationer har besökt Iran det senaste året, och alla vill in på den iranska marknad som öppnades av kärnavtalet för ett och ett halvt år sedan.

Det behöver inte vara dåligt.

Kärnavtalet 2015 skapade förutsättningar för kontroller av det iranska atomprogrammet och öppnade för avspänning i en av världens mest våldsdrabbade regioner. Samtidigt innebar avtalet att de internationella sanktionerna kunde lyftas för ett år sedan.

Totalitär stat

Och när det gäller Iran hänger utveckling och avspänning nog ihop.
Iran är en totalitär stat. Konstitutionen ger religiösa ledare sista ordet i alla viktiga frågor och i valen får bara godkända kandidater starta. Samtidigt är iransk politik en kamp mellan försiktiga reformvänner och konservativa i olika nyanser. Det gäller också det kommande presidentvalet i maj.

Donald Trumps hot om nya sanktioner kan bli ett stöd för konservativa och isolationistiska krafter. Handelsdelegationer och politiska ledares besök i Teheran stärker politiker som vill normalisera relationen till väst. Som Stefan Löfvens värd, president Rouhani.

Det är inte bara svenska direktörer som behöver den iranska marknaden. Också de iranska ledarna behöver affärer som kan göra livet lite lättare för vanliga människor. Och de behöver politiska kontakter i väst, till exempel med Sverige.

Uppträd tufft Löfven

Just därför kan Stefan Löfven uppträda med självförtroende i kontakten med de iranska ledarna. Det kommer att behövas. Den svenska delegationen måste göra klart att kriget i Syrien - där Iran slåss på Assadregimens sida - inte har någon militär lösning.

Den svenska statsministern måste också vara glasklar i avståndstagandet från brotten mot mänskliga rättigheter, och delegationen måste ta tillvara tillfället att lyfta situationen för den fängslade forskaren Ahmadreza Djalali som varit verksam vid Karolinska Institutet.

Affärerna må vara huvudsyftet med statsministerns besök i Teheran, men det kommer att bli en del politik också.

Läst också:

Iranska damer skriver
historia
Hellre diplomati än krig med
Iran
Följ ämnen
Iran