Pensionärer är alltid förlorare

BEHÖVS MER PENGAR Det är inte konstigt att unga oroar sig för pensionen. Enligt förre finansminister Kjell-Olof Feldt är hela pensionssystemet underfinansierat. Om pensionärslivet ska få någon stabilitet kommer systemet att kräva mer pengar.

Pensionärerna hamnar alltid på minus. Det är de som offras när Magdalena ­Andersson vill spara en spänn.

Över två miljoner pensionärer hoppades nog på den rödgröna regeringen och det började bra. Skatten på pensioner sänktes och bostadstillägget höjdes.

Snart insåg dock många som fått mer pension i plånboken att de därmed förlorade sitt bostadstillägg.

Kort därpå slog regeringen till och ­höjde maxtaxan för hemtjänsten och ­ännu fler hamnade på minus igen. De gamla dribblades runt och helt uppen­barligen hade den yngsta regeringen ­någonsin inget större intresse av den ­äldre generationen.

Kvinnor drabbas hårdast

Nästan en kvarts miljon svenska ­pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns. Aftonbladet avslöjar i dag att många gamla bara har några tusenlappar kvar när hyran är betald.

Ändå måste de betala för en stressad hemtjänst som inte har tid. De får köa till en äldrevård som aldrig har plats. De måste flytta för att nästa generation ­behöver deras bostäder. Och visst, de har ju ändå inte råd att bo kvar.

Men det är ett cyniskt sätt att se på ­gamla människor, framför allt på kvinnor som alltid drabbas hårdast. De har haft lägre lön än männen och när barnen var små var det de som jobbade deltid. Deras ojämställda arbetsliv blir ett lika orättvist pensionärsliv och i dag har många av dem så låg pension att de får ta del av ­statens särskilda grundskydd – garantipensionen. Fyra gånger fler kvinnor än män tvingas leva på den lilla garantipensionen.

Yngre bör vara oroliga

De partier som står bakom pensions­överenskommelsen tittar just nu på de ojämställda pensionerna. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger att det inte är aktuellt att skjuta till mer pengar, så antagligen får vi ännu ett förslag som inte kommer att göra ­större skillnad. Det är inte konstigt att unga människor oroar sig för pensionen. ­Enligt Afton­bladet/Inizios undersökning är häften av de tillfrågade oroliga eller mycket ­oroliga. Det bör de vara.

Enligt Magdalena Anderssons föregångare Kjell-Olof Feldt är hela pensionssystemet underfinansierat. Det finns inte pengar så det räcker till alla och innerst inne vet vi det. Det är därför vi inte orkar öppna de orangea kuverten. Så länge dagens pensionssystem finns kvar ­kommer äldrefattigdomen att bestå och därmed drabba även kommande generationer.

Måste bli stadigare

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger att det är värre i andra länder och att det svenska pensions­systemet i varje fall är ”stabilt”. Det hon ­menar är säkert att pensionsöverenskommelsen mellan Alliansen och ­Socialdemokraterna är stabil.

För att pensionärslivet ska bli lika ­stadigt krävs det mer pengar i pensionssystemet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.