Vet Nyamko Sabuni vad feminism är?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Unga kvinnor som jag träffar är upprörda för att det på regeringskansliet förekommer lönediskriminering. De har följt nyheterna om att de politiskt sakkunniga kvinnorna enbart får 87,5 procent av männens löner.

En av mina väninnor sa att om till och med statsministern värderar kvinnors arbete sämre, hur ska man då få andra arbetsgivare att inse att lön efter kön är oacceptabelt?

Fredrik Reinfeldts förklaring till den orättvisa löneskillnaden är att männen är chefer. Som vanligt värderas de uppgifter som faller på kvinnor mycket lägre.

Vilken pinsam förklaring av en statsminister som ska leda världens mest jämställda land.

På sätt och vis är jag inte förvånad. Vi har fått en högerregering där jämställdhetsministern Nyamko Sabuni inte ens betecknar sig som feminist. Frågan är om hon över huvud taget förstår vad feminism innebär.

Det är svårt att föreställa sig att en liberal politiker inte skulle skriva under på att kvinnornas underordning är ett problem i vårt samhälle. Nyamko Sabunis okunnighet om feminism visar att denna regering inte tänker ta jämställdhetsfrågorna på allvar.

Det tycker jag är synd, för socialdemokraterna har hittills alltid kunnat lita på liberalerna när det gäller frågor om jämställdhet.

Att kvinnors arbetsuppgifter värderas lägre går tillbaka på historiska mönster. Det är irrationellt och ineffektivt men ändå svårt att bryta. Segheten i traditionella mönster framgår inte minst av de svårigheter man haft inom LO att inför den kommande avtalsrörelsen enas om en satsning på kvinnolöner.

Nu när det för första gången har lagts ett konkret förslag om hur man på LO:s områden ska ta sig ifrån de orättvisa löneskillnader som finns i dag till en mer jämställd så ser vi vilka spänningar det utlöser. Det är inte alls självklart för manligt dominerande fackförbund att solidariskt ställa upp på ett system som utjämnar skillnaderna.

Skälet till att kvinnor har lägre lön är att arbetsgivare räknar med att kvinnorna kommer att vara borta från arbetsmarknaden under en längre tid när de får barn. De låga lönerna är arbetsgivarnas sätt att kompensera för den högre frånvarorisken.

Fortfarande är det kvinnor som tar ut 80 procent av föräldraledigheten. Undersökningar visar att män och kvinnor lever jämställda innan de får barn. Sedan när de har fått barn ökar männen sin arbetstid medan kvinnorna går ner i arbetstid.

Att kvinnor inte väljer att bli chefer förklaras med att de inte skulle vara beredda att satsa all sin tid på jobbet. De konservativa könsrollerna leder till att det är mycket mer accepterat att män ska arbeta övertid trots att de har små barn.

Ska vi få ett jämställt samhälle där män och kvinnor konkurrerar på lika villkor måste föräldraförsäkringen individualiseras. Men det är väl inget som en högerregering bryr sig om.

Emine Onatli

Följ ämnen i artikeln