’Miniubåt jagas av en miniflotta’

Brittiska tidningen The Guardian har roligt åt att den svenska militären jagar ubåtar med uppblåsbara båtar – och efterlyser svenskt medlemskap i Nato.

Den brittiska tidningen The Guardian har roligt åt oss.

”En rysk miniatyrubåt jagas av en svensk miniatyrflotta: 20 år av nedskärningar, från olika regeringar, i Sveriges försvar gör att det inte längre finns en ­enda helikopter utrustad för ubåtsjakt och många båtar som deltar i jakten är uppblåsbara”, skrev de i en ledare i måndags.

Man kan riktigt höra hur de uttalade ordet ”uppblåsbara” högt för sig själva när de skrev.

Sålde helikoptrarna till USA

Slutsatsen som The Guardian drar är att Sverige bör gå med i Nato. Liknande resonemang har numera blivit ett stående inslag i diskussionen vid varje tänkbar utrikespolitisk händelse.

När Sovjetunionen upplöstes och Sveriges säkerhetspolitiska läge förbättrades argumenterade en stark Natolobby för att det nya läget motiverade svenskt medlemskap i försvarsalliansen. När nu Ryssland rustar upp och det säkerhetspolitiska läget försämras är slutsatsen densamma.

Man kan nästan få intryck av att Natolobbyns lösning är densamma oavsett ­vilket problem som presenteras.

Sverige har haft fred i 200 år. Tillsammans med Schweiz har vi världens mest framgångsrika säkerhetspolitik trots ett geografiskt läge med havsgräns till både Tyskland och Ryssland, 1900-talets värsta skurkstater.

Intressant med The Guardian är att de faktiskt pekar på det verkliga problemet: ”20 år av nedskärningar, från olika regeringar, i Sveriges försvar”.

Det är inte alliansfriheten som gör att vi saknar helikoptrar för ubåtsjakt, det beror på att regeringen sålde helikoptrarna till USA. Det är inte heller alliansfrihetens fel att Sverige avskaffade värnplikten eller skar ner armén och marinen till en alltför låg nivå, eller avvecklade försvaret av Gotland.

De som föreslår Natomedlemskap som lösning på dessa problem luras, det så kallade enveckasförsvaret är konsekvensen av nationell politik.

Dramatiskt förändrat läge

Däremot är det ett faktum att vår militära alliansfrihet inte blir trovärdig om vi inte själva kan försvara oss. Men lösningen är inte Nato utan ett starkare svenskt försvar.

Magdalena Andersson har sagt att förslagen i Försvarsberedningens rapport från den 15 maj i år ska genomföras. Problemet är att det knappast räcker, läget har redan förändrats dramatiskt och ­risken är att situationen är ännu sämre när nästa försvarsbeslut ska tas 2015.

Förhoppningsvis klarar regeringen och övriga partier nu att anpassa försvars­politiken till de förändringar i omvärlden som sker.

Tiden för partitaktiskt spel i dessa frågor måste vara över.

Följ ämnen
Nato