Klassamhället följer oss hela vägen ner i graven

Kortutbildade kvinnor dör fyra år tidigare

Illustration: Robert Nyberg

En sak vet vi om den kommande valrörelsen. Alla partier kommer att försöka vinna de äldres röster. Det är inte så konstigt.

Det finns väldigt många äldre i Sverige. 2020 var 2,6 miljoner svenska 60 år eller äldre, 65 procent fler än 1970. Befolkningen har ökat mindre än hälften så mycket.

2,6 miljoner röster. Ingen valstrateg har råd att strunta i det.
Problemet är att äldre, precis som alla andra, har olika intressen.

Svart på vitt

En rapport från SCB beskriver det i siffror.

Den friske och aktive pensionären som golfar och fortsätter att arbeta finns. De är till och med många. I åldern mellan 60 och 69 har tre av fyra ett allmänt bra hälsotillstånd. En fjärdedel av männen arbetar vid 70. Vid 80 jobbar fortfarande 12 procent av männen.

Förmodligen är det Fredrik Reinfeldts referensram när han tycker att alla borde arbeta till 75. Minst.

Många kommer att bli riktigt gamla. Kvinnor som i dag är 60 lever i genomsnitt ytterligare nästan 26 år. Män lever tre år kortare.

Som resten av samhället

Men allt det där är genomsnittssiffror. I verkligheten styrs livsförutsättningarna för äldre av samma faktorer som skapar klyftor i hela samhället.

Hur äldre i Sverige mår hänger samman med utbildningsnivå. Den som saknar en gymnasieutbildning har oftare ett allmänt dåligt hälsotillstånd. Hon eller han har mer värk i axlar och rygg och lider oftare av det statistikerna kallar "nedsatt aktivitetsförmåga".

Andelen äldre som motionerar ökar med utbildningsnivån. Andelen förvärvsarbetande också.

Det är ingen överraskning att också inkomsterna hänger samman med utbildningsnivå, att kvinnor har de lägsta inkomsterna och att utrikes födda har lägre inkomster.

Till slut påverkar allt det där hur länge vi lever. Klassamhället följer oss ända ner i graven.

Högutbildade lever längre

Kvinnor med en eftergymnasial utbildning lever i genomsnitt nästan fyra år längre än kvinnor som saknar gymnasieutbildning. För män är skillnaden lite mindre, drygt tre år.

En studie som publicerades nyligen kommer fram till att den förväntade livslängden för kvinnor med de lägsta inkomsterna till och med har minskat.
Partierna måste tala om äldre i valrörelsen, men vi måste fråga oss vilka äldre de pratar om?

Är det en 79-årig manlig före detta personalchef med familj och förtroendeuppdrag i Lions?

Eller en ensam 82-årig kvinna som stannade hemma när barnen var små eftersom det inte fanns barnomsorg, och som slitit ut axlarna i hemtjänsten?

Följ ämnen i artikeln