Mejla

Ingvar Persson

Att privatisera AF nu är ansvarslöst

Blås av hela reformen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centerpartisten Martin Ådahl är en av hjärnorna bakom idén att privatisera Arbetsförmedlingen.

Foto: JERKER IVARSSON

LEDARE

När Magdalena Andersson för en vecka sedan berättade om nästa års budget var budskapet klart. "Arbetsförmedlingen förstärks" hade hennes medarbetare skrivit på presentationsbilderna.

Det är sant. Det så kallade förvaltningsanslaget, alltså pengar för att Arbetsförmedlingen ska kunna göra sitt jobb - är en miljard högre än det var tänkt.

250 miljoner ska användas för "närvaro i hela landet", alltså att rädda centerpartisten Martin Ådahl från kommunalråd i samma parti. Resten, 740 miljoner, ska användas för att ta emot alla som blivit arbetslösa i coronakrisen.

Svårare i verkligheten

Verkligheten är dock lite besvärligare. Regeringen hade nämligen tänkt spara på just Arbetsförmedlingen. När besparingarna räknats bort återstår ungefär 300 miljoner jämfört med förra året.

Dessutom står ju Arbetsförmedlingen som vi vet inför ett gigantiskt privatiseringsexperiment. I slutet av 2022 ska själva arbetsförmedlandet skötas av privata intressen.

Det ger myndigheten drygt två att bygga upp en administration för att sköta kontrollen av systemet. Att det behövs har tidigare privatiseringsförsök visat. Arbetsförmedlande ska varken föda skojare eller finansiera terrorism.

Samtidigt ska kärnan i dagens verksamhet avvecklas.

Det skulle ha varit svårt under normala omständigheter, men omständigheterna är inte normala.

Varslen spränger vallen

Samtidigt som Magdalena Andersson pratade om budgeten rapporterade Arbetsförmedlingen att antalet varslade sedan i mars nu sprängt 100 000 vallen. Dessutom har massor av tillfälligt anställda fått gå hem i tystnad.

Nästan 600 000 anställda har fått ansökan om permitteringsstöd beviljar. Arbetslösheten ligger på nio procent och regeringen vill se mer arbetsmarknadspolitiska åtgärder, mycket mer.

Under nästa år ska Arbetsförmedlingen upphandla matchningstjänster för ytterligare en miljard och utbildning för 770 miljoner.

"Det blir tufft" säger generaldirektör Maria Mindhammar till tidningen Arbetet.

Det är klart att det blir. Inte bara för de hårt prövade medarbetarna på Arbetsförmedlingen utan framför allt för alla som är arbetslösa.

Arbetsförmedlingen behöver de pengar som finns i budgeten, men det räcker inte. I själva verket räcker det inte att anslå mer pengar.

Hela idén med privat arbetsförmedling var feltänkt från början. I dagens situation är det rent oansvarigt att inte blåsa av reformen.


Är det verkligen klokt att genomföra en privatisering av Arbetsförmedlingen just nu? Är det ens klokt någon gång? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Annie Lööf kommer att ha händerna fulla

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsförmedlingen

Martin Ådahl

Magdalena Andersson

Maria Mindhammar