Mejla

Zina Al-Dewany

Man undrar om S hatar sig själva

Stefan Löfven hjälper högern på traven

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven säger att regeringens hyresrättsförslag inte kommer innebära marknadshyror som en del hävdar. Så vad handlar det om?
Stefan Löfven säger att regeringens hyresrättsförslag inte kommer innebära marknadshyror som en del hävdar. Så vad handlar det om?

LEDARE

Två historiska beslut håller på att fattas just nu. Det ena handlar om att försvaga arbetsrätten, det andra handlar om att försvaga hyresgäster. Båda förslagen läggs fram av en socialdemokratisk regering. Det är svårt att inte ställa frågan: hatar sossarna sig själva? Det är inte för att vara raljant som jag undrar. Tittar vi närmare på förslaget om höjda hyror är motståndet stort. Men här dundrar Stefan Löfven tillbaka att det inte alls handlar om marknadshyror som en del hävdar. Så vad handlar det om?

Väljer att lyssna på Klarna

Mer exakt handlar förslaget om det här: i nybyggnation ska hyresvärden få sätta vilken hyra som helst, utan att det behöver förhandlas kollektivt. Enligt Socialdemokraterna är det inte marknadshyror eftersom det ”bara” gäller nyproduktion. Men det här förslaget är dörren som öppnar upp för marknadshyror - överallt. Enligt Centerpartiets Ola Johansson sa han redan 2019 att det här är ”en pågående process att liberalisera och förändra hyressättningssystemet och jag tror att det är bra att börja med nyproduktion och införa en modell som går att successivt implementera i det befintliga beståndet”.

Morgan Johansson (S) anser att det varit oproportionellt med ”kampanjer” mot förslaget från vissa håll. Det är magstarkt att hävda det om Hyresgästföreningen som samlar över 500 000 medlemmar, Sveriges förenade studentkårer som företräder Sveriges studenter och Pensionärernas riksorganisation som samlar över 300 000 personer. Handelsanställdas riksförbund har kritiserat förslaget, så även Byggnads.

Men i stället för att lyssna på dem väljer regeringen att skicka förslaget på remiss till Klarna. En av ägarna till Klarna är fastighetsbolaget Wallenstam, som tycker att man ska kunna betala hyran med Klarna i framtiden. En bra remissinstans, om man vill slippa kritik.

Gav ministerposten till MP

De som kan ta ansvar över bostadskrisen är staten, men när sossarna gav bort bostadsministerposten till Miljöpartiet så fattade vi: att bygga bort bostadsbristen är inget som kommer prioriteras den här mandatperioden heller. I stället vill de höja hyrorna för dig och mig. De väljer att köpa Centerpartiets religion - att tro på marknaden som lösning – men inte förstå att när efterfrågan är hög och utbudet lågt så lyckas marknaden bara på en punkt: att maxa vinsten. Sedan måste staten in och betala för bostadsbidrag, subventionerade bostäder och andra stöd till fastighetsägare.

Jag förstår att högern vill förstöra för Löfven, men är det inte hög tid att han slutar hjälpa dem på traven?

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven borde inte ha tagit Vänstern för givet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zina Al-Dewany

Bostadsmarknad

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Morgan Johansson

Hyresgästföreningen

Byggnads