Arbetslösheten kan krossa människor

Rekordmånga har varit utan jobb i mer än ett år

Massarbetslöshet är något av det värsta som kan drabba ett samhälle.

I dag har 180 000 svenskar gått utan jobb i mer än ett år. Det är en rekordhög siffra. Ytterligare 100 000 saknar arbete sedan minst sex månader. Totalt har vi en arbetslöshetsnivå på mer än åtta och en halv procent.

Under alla normala förhållanden skulle Arbetsförmedlingens siffror ha dominerat nyhetsrapporteringen. Det borde de göra nu också.

Massarbetslöshet är nämligen något av det värsta som kan drabba ett samhälle. I synnerhet om den innebär att människor går utan jobb under lång tid.

Tolv månader är en väldigt lång tid.

Arbetslösheten kostar

Samhällsekonomiskt kan man räkna på vad arbetslösheten kostar, till exempel i form av utbetalda ersättningar, minskade skatteintäkter och lägre tillväxt. Det blir ytterligare siffror och ännu fler decimaler.

Ändå är det bara en liten del av sanningen. Det högsta priset betalar nämligen den som är arbetslös och människorna runt henne eller honom.

Ett jobb att gå till betyder i de flesta fall inte bara pengar den 25:e. Det betyder också ett socialt sammanhang, en trygghet i vardagen och en del av självkänslan.

Ibland ifrågasätts allt det där. Borde vi inte fästa mindre vikt vid jobbet och mer vid att utveckla oss själva? Vore inte livet bättre om lönearbetet kunde ta en mindre plats?

Det är sällan den som är arbetslös som ställer de där frågorna. Och de som säger så är nästan aldrig långtidsarbetslösa.

Urholkar kompetensen

Att vara utan arbete under lång tid sliter på en människa. Det urholkar den kompetens man kanske hade och det rubbar rutiner. Man kommer längre från arbetsmarknaden, för att uttrycka det på ett språk som brukar talas av politiker och byråkrater.

Just det händer nu. Det är därför Arbetsförmedlingen varnar för att arbetslösheten kan bita sig fast.

Och inte bara Arbetsförmedlingen. I förra veckan presenterade TCO siffror som visar att långtidsarbetslösheten nu också drabbar tjänstemannafackens medlemmar.

Det senaste året har antalet tjänstemän som varit arbetslösa i 12 månader ökat med 30 procent. Antalet som har varit arbetslösa mer än ett halvår har fördubblats.

Tvingas prioritera

Under pandemin har mer än en halv miljon människor anmält sig på Arbetsförmedlingen. Handläggarna har tvingats prioritera nya sökande, bland annat för att alla ska få sin ersättning.

Problemet är bara att det samtidigt inneburit att arbetet med de arbetssökande som behöver mest hjälp och störst insatser har fått stå tillbaka. De har hamnat allt längre bak i kön för varje nytt varsel.

Dessutom förväntas som bekant Arbetsförmedlingen privatisera sig själv just nu.

Det är resultatet av det vi kan se i siffrorna. 180 000 som har varit arbetslösa i mer än ett år. 100 000 som kan vara på väg dit.

Arbetslösheten borde toppa tidningssidorna och komma först i varje politisk diskussion.