V:s jultal hamnade i skuggan av Eriksson

Dadgostar lämnar årets största fråga utanför

Peter Erikssons plötsliga avgång kom olägligt för Nooshi Dadgostar som skulle ha jultal.

Bara 40 minuter innan Nooshi Dadgostar skulle jultala svepte biståndsminister Peter Eriksson in och stal showen med en blixtinkallad pressträff. Miljöpartiets tidigare språkrör har bestämt sig för att lämna sin statsrådspost.

Det passar bra nu, tycker han, när det ändå kommer en regeringsombildning på grund av att vice statsminister Isabella Lövin ska lämna politiken. Dessutom är det nog dags för nya förmågor att få ta plats.

Som av en händelse har ett liknande generationsskifte skett även inom Vänsterpartiet under hösten.

Ett jultal hade förstås varit ett utmärkt läge att förtydliga den position som Vänsterpartiets nya ledare valt i en av arbetarklassens viktigaste frågor

Nooshi Dadgostar efterträdde Jonas Sjöstedt som partiledare i slutet av oktober. Allt som görs den här första tiden är viktigt för att Dadgostar ska positionera sig och visa att Vänsterpartiet är en politisk kraft att räkna med även när hon står vid rodret. Så även jultalet, som fokuserar på några av coronapandemins stora brister.

I centrum står de äldre, de som svikits av samhället. "Pensionärerna och 70-plussarna fick betala ett högt pris det här året", säger Dadgostar.

Årets kanske främsta vinst för arbetande människor lyfts fram. Nämligen att 180-dagarsgränsen i sjukförsäkringen luckras upp.

Ärvde en las-soppa

Dadgostar slår an en mer försonande ton än den som Vänsterpartiet haft i en av höstens allra största frågor, den om ändringar i lagen om anställningsskydd. Det är också den fråga som lyser med sin frånvaro.

Innan Jonas Sjöstedt lämnade över ordförandeklubban piskade han upp stämningen kring las-frågan rejält genom sitt hot om misstroendeförklaring mot regeringen.

Stefan Löfven hade en regeringskris på halsen. Men luften gick ur debatten när han verkade slippa den kritiserade las-utredningen. Istället skulle det vara möjligt att utgå från det avtal som Svenskt Näringsliv och PTK, men inte LO, kunde tänka sig att skriva under.

Mitt i den soppan gjorde Nooshi Dadgostar debut. Den ofrånkomliga frågan var om hon tänkte gå på lika hårt som Jonas Sjöstedt i misstroendefrågan.

Tomt löfte om misstroende

När las-debatten fick nytt liv i början av december på grund av att IF Metall och Kommunal anslöt sig till uppgörelsen som LO backat från, ja, då var Dadgostar tydligt på den punkten.
"Vårt misstroendelöfte ligger kvar", som hon sa till Ekot.

Frågan är om det är ett lika tomt löfte som Jonas Sjöstedts visade sig vara. När det blev skarpt läge väcktes inget misstroende mot regeringen.

Ett jultal hade förstås varit ett utmärkt läge att förtydliga den position som Vänsterpartiets nya ledare valt i en av arbetarklassens viktigaste frågor.

Å andra sidan går det inte att säga mer än vad som är sagt. Misstroendehotet hänger alltjämt över Löfven. När det kommer ett lagförslag lär vi få veta hur pass allvarligt menat det är.
Kanske är det därför Nooshi Dadgostar väljer att fokusera på annat.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.