Sparkas om de inte är snabba nog

Publicerad 2017-03-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bemanningsanställda mår sämre, är sjukare och skadas oftare på jobbet.

Arbetsskador är dubbelt så vanliga bland inhyrd personal. Bemanningsanställda mår sämre, är sjukare och skadas oftare på jobbet.

Bemanningsbranschen växer för varje år som går, i dag arbetar 75 000 människor via ett bemanningsföretag. Arbetsgivare vill inte ha människor fast anställda.
Det är billigare att slita ut folk och ta in nya när arbetarna är förbrukade.

Verklighet för allt fler

I ett reportage som Dagens Arbete och Handelsnytt har gjort berättar "Karl" hur han sett arbetskamrater försvinna för att de inte är snabba nog. En nyanställd hann bara arbeta en vecka innan han fick gå, han klarade inte av tempot med att skruva ihop delarna på 50 sekunder. I alla fall inte på ett löpande band, från morgon till kväll dag ut och dag in.

Karl som egentligen heter något annat har valt att vara anonym eftersom han är rädd för att bli av med jobbet. Sådana här historier är vi kanske mer vana vid att läsa från andra länder. Men det här är verkligheten för många även i Sverige.

Ungdomar slits ut

För Dagens Arbete och Handelsnytt berättar Suzanne Jensinger på fackförbundet Handels att hon driver ett fall åt en kvinna som inte orkar jobba lika mycket längre.

– Hon har så många olika arbetsställen och så många olika arbetstider där hon hela tiden ska vara så himla flexibel och nu vill arbetsgivaren att hon ska jobba kvällar och nätter också. Det går inte längre. Kroppen säger ifrån.
Inom facket är man orolig över alla de ungdomar som anlitas och slits ut fysiskt. Hur ska de klara av att arbeta ett helt liv?

Det handlar om makt

Problemet i Sverige är inte att arbetare har för mycket trygghet eller för stort inflytande. Tvärtom, det stora samhällsproblemet är faktiskt att många människor far illa på arbetsmarknaden och att makten över deras vardag ligger i någon annans händer.

Följ ämnen i artikeln