Ensamheten blir som värst under helgerna

Fattigt folk kan inte betala för sällskap

För många blev det här jullovet alldeles för långt.

17 lediga dagar kan bli väldigt långsamma för den som är ensam. Allting kretsar kring familjen, men för den som mest umgås med tv:n tar helgerna aldrig slut.

Sverige har flest singelhushåll i hela världen. Fyra procent eller runt 300 000 svenskar lever socialt isolerade utan kontakt med omgivningen.

Det är mestadels äldre som lever ensamma, ju äldre desto ensammare. Många av de äldre måste dessutom klara sig på en låg pension och då finns det inte pengar till bio eller en fika på stan. Då får man stanna hemma, sätta på tv:n och vänta på nästa usla pensionsutbetalning.

Den ofrivilliga ensamheten är dubbelt så farlig som fetma.

Var femte svensk över 65 lider av ängslan, oro eller ångest.

Den ofrivilliga ensamheten är dubbelt så farlig som fetma, mindre hälsosam än att inte träna och lika skadligt för hälsan som alkoholism eller att röka 15 cigaretter om dagen. Ensamheten innebär en ökad risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, stroke och demens. Ensamheten tär dessutom på självkänslan, men det finns bot lovar psykologerna. I DN får vi tips: ”Fem sätt att bryta din ofrivilliga ensamhet.” Som vanligt är det individen som ska lösa samhällets problem.

Vi får till exempel tipset att småprata med människor vi möter, men när möter man någon i detta automatiserade tidevarv? Banken har stängt, posten lagt ner och i mataffären möts man numera av en skärm som uppmanar kunden att betala. De naturliga mötesplatserna har försvunnit och i stället döms de äldre till ett liv instängda i sina lägenheter. Det är där samhället vill att de gamla ska vara från pensioneringen till döden. Ur synhåll bara.

Ingen kan påstå att det är det kul att bli gammal, kroppen bryts ner och vännerna dör ifrån en. Och inte blir det roligare för den som förvisas till hemmets trista vrå. Det finns förstås hemtjänst för den som har svårt att klara sig, men personalen har knappast tid för småprat. De svischar genom lägenheten och sedan sitter den gamla där igen och famlar efter fjärrkontrollen.

Om ni tycker att jag har en negativ syn på åldrandet ska ni veta att det kommer att bli värre. Bara i år har sex av tio kommuner dragit ner budgeten för de nämnder som ansvarar för äldreomsorgen. Tidningen Kommunalarbetaren har räknat ut att Sveriges kommuner redovisar ett underskott på 1,8 miljarder kronor redan i år. Allt fler statliga kostnader som arbetsförmedlingen och LSS vältras över på kommunerna som samtidigt ska ta hand om allt fler äldre…

Det kan bara sluta på ett sätt. Det blir minskad bemanning i hemtjänsten, kortare tid för dusch, städning och de där promenaderna till affären som gjorde livet lite roligare. I framtiden lär de gamla få beställa sin mat på nätet och sedan kommer leveransen av svarta lådor en gång i veckan.

I januariavtalet föreslås en äldre-rut, men den typen av sällskapsdam lär vara förbehållen överklassen, inte har fattigt folk råd att betala för sitt sällskap. Regeringens äldreutredare, den gamle Metallbasen Göran Johnsson, ska också titta på ”välfärdstekniska lösningar” så det blir väl en robothund vi får som sällskap på gamla dar.

Regeringen skulle ju kunna avsätta ett rimligt antal miljarder till kommunernas äldreomsorg. Den skulle kunna bygga billiga kollektivhus med gemensam matsal där de gamla kan ha sina julfester.

Men känner jag regeringen rätt blir det väl en robot och många ensamma timmar framför tv:n.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.