Mejla

Ingvar Persson

Dålig arbetsmiljö är bra för viruset

Myndigheter ska inte dansa efter arbetsgivarnas pipa

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arbetsgivarorganisationen SKR tog initiativ till mötet med de fyra myndigheterna.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR≈N
Arbetsgivarorganisationen SKR tog initiativ till mötet med de fyra myndigheterna.

Den 7 april stoppade huvudskyddsombudet på Serafens äldreboende i Stockholm arbetet. Skyddsutrustningen levde inte upp till arbetsmiljölagens krav.

Redan på kvällen bekräftade Arbetsmiljöverket beslutet. Vid arbete med covid-19 sjuka skulle munskydd användas. Annars väntade vite för äldreboendet.

Det kändes som klart besked. Fackförbundet Kommunal tyckte att man äntligen fått stöd för kravet på bättre skydd för personalen i äldreomsorgen.

– Nu fick vi ett prejudicerande beslut som gäller i hela Sverige, sa huvudskyddsombudet Peter Olsson till tidningen Kommunalarbetaren.

Det varade i ett par dagar. Sedan gick en hel kvartett av myndigheter ut och förklarade att beslutet om Serafen inte fick tolkas som en norm.

Tack vara en granskning i SVT vet vi nu varför. Det ser inte ut som någon vacker historia.

Enligt SVT kallades Arbetsmiljöverket, Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg samt Folkhälsomyndigheten till ett möte av kommunernas intresseorganisation, SKR. De anställda var inte inbjudna.

Plötsligt fanns det inte längre något prejudikat

På dagordningen stod skyddsstoppet på Serafen och under samtalet växte idén om ett gemensamt utspel från myndigheterna fram. Resultatet blev en text som publicerades på påskafton. Plötsligt fanns det inte längre något prejudikat. Frågan om skyddsutrustning och säkerhet skulle i fortsättningen avgöras i en "lokal riskbedömning", med Folkhälsomyndighetens rekommendationer som utgångspunkt.
Precis den situation som tvingat skyddsombud runt om i landet att hota med skyddsstopp för att värna de anställda, och de boende.

Om det finns en sak vi borde ha lärt oss under pandemin är det kanske hur viktigt det är med skyddsombud. Utan Kommunals kamp för en säker arbetssituation på äldreboenden och i hemtjänsten hade antagligen smitta drabbat ännu fler äldre. Utan kampen för en tryggare arbetsmiljö i kollektivtrafiken hade också fler resenärer drabbats. Och runt om på arbetsplatser är det skyddsombud som tryckt på för att de anställda ska få chansen att hålla sig till hygienreglerna.

Det är klart att det har varit besvärligt ibland, och att det har kostat pengar. Någon gång har kraven varit svåra att uppfylla, till exempel därför att skyddsutrustning inte funnits att få tag på. Men de anställdas arbetsmiljö är en front i kampen mot viruset.

Att de myndigheter som har till uppgift att kontrollera arbetsmiljön sitter i diskreta möten för att prata ihop sig är illa nog. Att det dessutom sker på arbetsgivarens initiativ och utan att de anställda bjuds in ser riktigt illa ut.

– En rejäl myndighetsskandal, sa Kommunals ordförande Tobias Baudin i helgen till SVT.

Precis så känns det. Personalen som tar hand om gamla och sjuka förtjänar bättre.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.