Dumt med regioner när de misslyckas med allt

Politiker måste kunna kommunicera med människor

I Stockholms centrala delar hittade regionrådet Anna Starbrink ett vaccintält.

Utlandsfödda är överrepresenterade i dödsstatistiken för covid-19. De är även underrepresenterade när det gäller vaccinationsgraden. Nu undrar många kanske varför de som löper högst risk att dö, väntar med att vaccinera sig. Svaret är ganska enkelt: det är ingen makthavare som bryr sig tillräckligt om den här gruppens hälsa.

Det har gjorts lama försök. Som när Region Stockholm insåg att fattiga områden med många utlandsfödda låg efter när det gäller testning för covid. Då åkte Anna Starbrink (L), regionråd i Stockholm ut till Södertälje för att visa media den nya satsningen med ”provtagningstält”. När hon kom dit fanns det inga tält.
I ren ilska ville hon hitta någon ansvarig att ställa till svars. Det slog henne inte att hon som högst ansvarigt regionråd för hälso- och sjukvård kanske borde ha koll på den egna verksamheten.

I veckan som rasade ett annat av Stockholms regionråd, nämligen Irene Svenonius (M). Siffror kom in om att utlandsfödda i Stockholm inte vaccinerats i tillräckligt hög grad. ”Jag är besviken och hade förväntat mig mer”, säger hon till Dagens Nyheter. Det hon är besviken över är staten och Folkhälsomyndigheten. Det hon förväntat sig var en ”stor informationskampanj”.

Det är samma dystra siffror för utlandsfödda i Göteborg och Malmö. Det är mycket som inte gått att förutse under den här pandemin, det får man vara ödmjuk inför. Men har man ansvar över befolkningen i en region, så vet man också var människor lider som mest. Kanske är det så att de fattigaste områdena inte är de som främst röstar på Svenonius i regionvalet. Men de förtjänar ändå bättre.

I stället är vaccinationen på många ställen beroende av att du har ett bank-id, har rätt app på din smarta telefon och att du dagligen håller dig uppdaterad om var och hur bokningen går till. Svenonius pratar om stora informationskampanjer, men varför inte bara skicka ett vanligt brev? En kallelse på posten med datum och tid för nästa spruta. En tillgänglig sjukvårdspersonal att prata med om du är orolig, och insatser som faktiskt betyder något.

Det är många bekymmersrynkor när politiker talar om varför vaccinationen är så ojämlik. Men få sträcker sig efter en enklare förklaring: i Stockholm är det inte bara testningen som kom igång senare i fattiga områden. Även vaccineringen nådde de rika områdena först. De som har kontakter, som får uppdateringar av vänner och bekanta och de som enkelt kunde ta sig till vaccinationsmottagningarna.

Du kan inte som politiker knäppa med fingrarna och bli av med ojämlik hälsa. Det förstår alla. Men om regionpolitikerna inte ens vet hur de ska kommunicera med sina egna invånare, då måste vi fråga oss vilka dessa politiker ens är till för.