Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Få landar lika mjukt som Kinberg Batra

A-kassan sänks för att arbetslösa är "lata"

Anna Kinberg Batra fick sparken som landshövding i Stockholm, men slipper gå på a-kassa.

I fredags tvingades Anna Kinberg Batra med buller och bång att lämna sitt jobb som landshövding i Stockholm. Beslutet togs av regeringen efter skarp kritik från Justitieombudsmannen, som ansåg att hennes agerande visat på nonchalans och bristande respekt för regler.

Men Anna Kinberg Batra är som en katt med nio liv. Hon kommer inte att behöva gå på a-kassa och söka nya jobb. I stället flyttas hon till regeringskansliet och får en ny direktörsroll – med samma lön som tidigare på 114 800 kronor.

Rekordhög arbetslöshet

Så mjukt landar inga andra svenskar som blir av med jobbet.

Just nu är arbetslösheten i Sverige den högsta på tio år. Nästan en halv miljon svenskar, 8,3 procent av arbetskraften, saknar ett jobb att gå till.

Arbetslösheten växer samtidigt som regeringen sänker a-kassan till som lägst 365 kronor per dag. Det är, som en jämförelse, ungefär vad Anna Kinberg Batra tjänar på en halvtimme.

Trots den höga arbetslösheten drar Ulf Kristerssons regering ned på både arbetsmarknadsutbildningar och yrkesvuxutbildningar i budgetförslaget för 2025. Det gör att färre personer får chans att utbilda sig till yrken som faktiskt ger jobb.

Stark kritik

Stark kritik har kommit från fack och arbetsgivarhåll. De menar att regeringen varit passiv och inte lyssnat på expertisen.

För det finns fortfarande gott om lediga jobb i Sverige. Vi har brist på bussförare, kockar, elektriker, undersköterskor och mycket annat. Det stora problemet är att många idag saknar rätt utbildning och kompetens för att kunna söka dessa yrken.

Finanspolitiska rådet skriver i en aktuell rapport att antalet arbetsmarknadsutbildningar skulle kunna mångdubblas.

Det tycker inte den nye arbetsmarknadsministern Mats Persson (L). Han verkar istället mena att den stora arbetslösheten beror på att tusentals svenskar är lata.

I söndagens Agenda i SVT talade han om ett systemfel: det ställs för lite krav på människor att faktiskt ta de jobb som finns. Det är för enkelt att leva på bidrag.

Andra regler för de egna

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har varit inne på samma spår och sagt att det inte ska vara så fett att vara arbetslös med regeringens politik.

Av någon anledning är alltid det de med störst resurser som behöver belöning och skattelättnader för att motiveras att arbeta, enligt högerns logik. De med minst pengar måste piskas för att få samma driv.

Anna Kinberg Batra kommer få leva med skammen av att ha gjort bort sig. Men hon hade det i alla fall rätt fett även de minuter som hon var arbetslös.

Chatta med Jonna Sima om den växande arbetslösheten. Gör regeringen tillräckligt? Är det rätt att deras egna partikollegor landar mjukt medan arbetslösa får det svårare?

  • Okej, tack för idag! Hoppas ni får en fortsatt bra dag. Vi hörs snart igen!

    Allt gott, Jonna

  • Här straffar man de fattiga och tar från dem för att ge till de rika. A-kassa har man inte hur länge som helst. Jag tycker att resonemanget inte går ihop.

    Jag brukar undvika att använda ordet ”arbetslös”. Det är förhoppningsvis ett tillfälligt tillstånd som faktiskt inte är trevligt att befinna sig i då självförtroendet hamnar i botten.

    Alla individer har inte samma förutsättningar som t ex utbildning. AF vill ju även att arbetssökande ska flytta för att ta jobb i hela landet vilket gör att det krävs att den arbetssökande inte har barn eller sambo för att flytta.

    annasofie73

    Du har rätt i att arbetslös inte har en bra klang. Det låter som "hopplös". Arbetssökande är bättre. Men kanske har ordvalet ihop med hur vi lär oss att se på alla som står utan jobb.

    I det gamla Sverige gjordes systemet robust, med stark a-kassa och chans till vidareutbildning, för att människor skulle kunna byta jobb under ett arbetsliv. På så sätt har icke lönsamma industrier lagts ned till förmån för nya näringar. Det har byggt Sveriges välstånd. Att lämna den vägen är farlig, so regeringen nu gör, tror jag.

    Jonna Sima
    1 okt09.28
  • Vi tar en sista fråga för idag innan jag rundar av chatten!

  • Vi är många som skulle vilja se AKB som t ex bussförare eller undersköterska. Bort med de förmåner hon har och ut i arbetslivet!

    Åke

    Tror hon skulle vara en busschaufför med glatt humör! Som person är det ju inget fel alls på AKB. De flesta av oss tycker säkert hon verkar vara trevlig.

    Jonna Sima
    1 okt09.23
  • God morgon,

    Borde inte fler arbetsmarknads- och yrkesvuxutbildningar ses som en investering och inte som en kostnad? Förmodligen skulle det också leda till att fler personer med invandrarbakgrund har möjlighet att få ett jobb. Men vill SD och regeringen ens det? Misstanken har börjat smyga sig in att SD är helt ointresserade av integration; om integrationen förbättras kan de inte gnälla lika mycket på invandrarna.

    Tidöregeringens politik gör en deprimerad. Har en budget någonsin haft en liknande slagsida med så skev fördelning?

    Och var är oppositionen?

    Kerstin Olsson

    Jo, man tycker ju det. På 90-talets krisår, när Sveriges befolkning var mindre, var arbetsmarknaden runt 50 000. Idag ligger de runt 5 000. Och vi har idag många fler som saknar en utbildning som motsvarar grundskolan eller en gymnasieutbildning.

    You do the maths, som man brukar säga.

    Jonna Sima
    1 okt09.22