Mejla

Susanna Kierkegaard

Alla har rätt att flyga charter på sommaren

Låt inte eliten få dig att skämmas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lyckligt lottade på stranden i Marbella.
Lyckligt lottade på stranden i Marbella.

LEDARE

Nu börjar det bli dags att planera för semestern. Många längtar nog efter stranden. Kanske funderar du själv på att åka söderut.

Alla vet vid det här laget att man egentligen inte ska ta flyget. Hade flygindustrin varit ett land, hade den varit världens sjunde största utsläppare.

Men att åka tåg är dyrt och framför allt tar det lång tid. Det är inte konstigt att många väljer flyget på semestern.

Liten grupp flyger mycket

Det borde inte vara något att skämmas över. Det borde till och med vara billigare. Åtminstone för dem som bara flyger en gång om året, kanske på charterresa till något varmt land i Sydeuropa.

En väldigt liten del av befolkningen står för en väldigt stor del av flygutsläppen. Det är inte vanliga svenska semesterfirare. Det är de allra rikaste, överklassen och näringslivseliten, som flygpendlar eller har för vana att ta en weekend i någon flådig huvudstad efter en tuff jobbvecka.

I USA gör 12 procent av befolkningen två tredjedelar av alla flygresor. I Storbritannien är det 15 procent som står för 70 procent av resorna. Samma mönster syns över hela världen.

Elon Musk skäms knappast

Det där åtgärdas inte med någon klimatångest. Skam är tvärt om ett mycket dåligt politiskt verktyg. De som borde skämmas mest gör det oftast inte alls.

Skäms Elon Musk när han lutar sig tillbaka i sin privatjet? Ser den där slipsnissen i business class ut att våndas? Tror du att chefen mår illa av tanken på alla turer till semestervillan i Toscana?

Antagligen inte.

Beskatta storflygarna

Som tur är går det att få dem att må dåligt på andra sätt. Till exempel genom att införa en progressiv flygskatt. Med ett sådant system skulle man beskatta resenärerna olika baserat på hur ofta de flyger.

Ett förslag som fått stöd av bland annat Greenpeace är att ge varje person en skattefri resa tur-och-retur med flyg per år. Efter denna blir de gradvis dyrare. På så sätt kommer man åt flygindustrin och de riktiga klimatbovarna, utan att straffa vanligt folk som flyger någon gång om året.

Utan klassperspektiv blir flygandet en fråga om individuell moral snarare än strukturer och ekonomi. Men vanligt folks ångest är inte lösningen på klimatkrisen.

Alla ska ha möjlighet att resa och upptäcka nya saker. Du ska inte skämmas för att du vill bada i medelhavet på semestern.

Tycker du att man får ta flyget på semestern? Chatta med ledarskribent Susanna Kierkegaard.

Livechatten öpnnar klockan 09.00 men du kan ställa frågor redan nu.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Skriv inlägg
 • Susanna Kierkegaard

  Nu är det dags att avsluta chatten för denna gång. Tack alla som deltog! Hann långt ifrån svara alla, ni var väldigt engagerade. Trevlig måndag och glad semester såsmåningom!

 • Helt rätt att beskatta de som flyger mycket högre. Klimatet är ju en rättvisefråga i hög grad. Ju rikare desto större klimatavtryck.

  Men flygandet måste öht ner drastiskt för att vi ska nå målen för Parisavtalet.

  Isak Westerström

  Bra sammanfattat Isak!

  Susanna Kierkegaard
 • Din artikel luktar mer avundsjuka än omsorg om klimatet. Jag flyger själv varje vecka, flera gånger, till och från mina kunder. Jag får inkomster och betalar, än så länge, skatt i Sverige. Om (s) väljer att försvåra för mig att jobba, finns det många andra länder som tar emot med öppna armar, från Schweiz, t ex, hade jag inte alls behövt flyga lika ofta. Jag hade gärna låtit bli !

  Hälsningar Erik

  Erik R

  Underbart med en storflygare i chatten, kul att höra alla perspektiv! Jag tycker att du ska betala riktigt mycket i skatt och helst flyga lite mindre :-) tyvärr stöder inte Socialdemokraterna förslaget än vad jag vet, men kanske dyker Strandhäll upp i chatten en vacker dag.

  Susanna Kierkegaard
 • Denna diskussion följer väl tråden rent allmänt? ”Gör rätt för dig” och ju mindre man har desto mer rätt ska man göra för sig verkar det som.

  Sonja

  Precis.

  Susanna Kierkegaard
 • Jag tycker verkligen din poäng är bra, det skulle till slut få även de rikaste att överväga att ta det där mötet över teams istället. Skulle kanske vara lättare att implementera på bara företag till en början. Men att säga att man har "rätt att åka på charter" är absurt. Precis som rätten till rent vatten och ett tryggt hem då? Jag vet att du antagligen mycket medvetet använder inte använder ordet mänsklig rättighet, men det är verkligen så det tolkas vilket ger ett otrolig känsla av i-landsproblem.

  Leo

  Det är klart att det inte är en mänsklig rättighet, jag tror inte att läsarna tolkar det så :-)

  Susanna Kierkegaard

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Nästa gång kan din sommarstuga brinna upp

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Semester

Flygskatt

Klimat & miljö