Busch i dyra jaktkläder räddar inte landsbygden

Kopierar Donald Trump för att vinna valet

Ebba Busch och Ulf Kristersson vill bilda regering ihop och visar gärna upp sig i jaktkläder i skogen.

Känner du till Anna-Caren Sätherberg? Det är namnet på Sveriges landsbygdsminister och förmodligen regeringens minst kända statsråd.

Anna-Caren Sätherberg

När Magdalena Andersson presenterade sin nya regering var det många som gladdes åt att vi fått tillbaka en landsbygdsminister. Ordföranden för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, utbrast ett äntligen och menade att det signalerade en satsning från regeringens sida.

Men trots att Anna-Caren Sätherberg har en tung bakgrund som socialdemokratisk kommunpolitiker i Jämtland har hon inte gjort något större avtryck i debatten än.

Rusande elpriser

Det kan tyckas märkligt eftersom landsbygdsfrågor och konflikten mellan stad och land ser ut att bli högaktuell inför höstens riksdagsval. Inte minst på grund av de rusande priserna på drivmedel och el som bekymrat många svenskar. Särskilt stort beskrivs problemet vara för de som driver jord- och skogsbruk och som inte har möjlighet att åka kollektivt.

Plötsligt har flera partier visat ett yrvaket intresse för väljarna utanför storstäderna.

Få kan ha missat att Ebba Busch och Ulf Kristersson vill bilda regering. De syns gärna ihop på bild, inte sällan klädda i dyra jägarkläder. Lodenrockar och fin flanell, lysande orangea accessoarer, gevär på axeln och någon jägarhatt som både ska signalera lantlig folklighet och lite adlig glans.

Både Ulf Kristersson och Ebba Busch har visat ett yrvaket intresse för jakt och svensk landsbygd inför valet i höst.

Kristdemokraterna är det parti som varit tydligast med att de i höstens riksdagsval siktar på att vinna väljare på landsbygden. Man vill sno röster från besvikna centerpartister. Vargstammen ska minska, bensinpriserna sänkas och reglerna för att få vapenlicens ska bli enklare.

KD:s ”hjärtland”

Ebba Busch har sedan sitt Almedalstal förra sommaren talat om det svenska "hjärtlandet". Det ligger tydligen i byar och mindre samhällen runt omkring Dalarna, Värmland, Småland, Norrland – och i Hjo, där KD-ledaren har sina rötter.

Hjärtlandet fyller samma retoriska funktion som Göran Hägglunds "verklighetens folk". Det menar Språktidningens chefredaktör Anders Svensson: "Bägge slagorden frammanar bilden av människor som är rotade i både historien och hembygden. I fjärran skymtar motståndarna, en elit så världsfrånvänd att den inte har insett förträffligheten i Kristdemokraternas politik."

Ebba Busch skriver in sig i en retorisk tradition som andas nostalgi och nationalromantik. Men det är också en uttänkt strategi för att ställa centrum och periferi mot varandra, det som blivit en ny dimension på den politiska skalan.

Kampanj från Trump

I ett reportage i Dagens Nyheter i helgen beskrivs hur KD plockat idén bakom "hjärtlandet" från USA. "The Heartland" symboliserar det Mellanamerika som lockades av Trumps kampanjer mot "globalister” och det byråkratiska ”träsket” i Washington.

Ilskan skulle inte riktas mot giriga kapitalister eller personer som ärvt stora förmögenheter som Trump själv. Istället var det akademiker, intellektuella och stadsbor – "vänstereliten" – som påstods göra livet surt för vanligt folk.

Valet om Brexit i Storbritannien blev också en kamp mellan centrum och periferi, "realister" mot "idealister".

Samma högerpopulistiska konfliktlinje går igen i Viktor Orbàns Ungern, och i den franska valrörelsen vädrar Érik Zemmour morgonluft med ett liknande budskap.

Slaget om landsbygden

Sverigedemokraterna vill inte vara sämre. Nyligen plockade de in Mattias Karlsson som landsbygdspolitisk talesperson. Hans uttalade ambition är att locka missnöjda socialdemokrater till SD.

Ska regeringen ta hem den matchen gäller det inte bara att ha den mest trovärdiga politiken för hur hela landet ska leva. Man måste också kunna ta debatten mot en konservativ höger som rustar för strid men är mer nostalgisk än framtidsorienterad.

Än så länge finns få tecken på att Socialdemokraterna har insett det.

Chatta kl 09:00 med Jonna Sima om slaget om den svenska landsbygden inför valet. Det går att skicka in frågor och synpunkter redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    2 feb 2022

    Tack för att ni tog er tid att chatta om den svenska landbygden nu på morgonen! Hoppas ni får en fortsatt fin dag, var ni än är. /Jonna

  • Jonna Sima
    2 feb 2022

    Den debatten missade jag. Men i sak håller jag med: har vi nu en landsbygdsminister måste hon bli mer synlig. I synnerhet som dessa frågor är på tapeten och diskuteras. Regeringens röst i bl a vargfrågan behöver bli högre.

  • 2 feb 2022

    Nej, landsbygdsministern fick eller vågade inte ta vargdebatten igår. Varför behövs hen då??

    Erik R
  • Jonna Sima
    2 feb 2022

    Jag kan också tycka att inriktningen för högerns politik på energi, miljö och glesbygdsområdet är en smula besynnerlig. Den känns kort sagt omodern. Det ska bli intressant att se om väljarna får förtroende för den.

  • 2 feb 2022

    M, Kd, L och Sd har bestämt sig för att klimatet är en ickefråga. Skjuta vargar, billig bensin = ökade utsläpp, slopa naturreservaten, använda förlegad kärnkraft och att öka polariseringen. En dömd partiledare som bokstavligen poserar framför dessa hot hoppas jag ingen tar på allvar.

    Matte