Det behövs ett Exit mot radikal islamism

Säpo varnar för otillräckligt skydd i årsrapport

Säpo-chefen Klas Friberg.

I förmiddags presenterade Säkerhetspolisen, Säpo, sin årsbok för 2018 om hotbilden mot Sverige. Det är en delvis ny och skrämmande bild som myndigheten tecknar. Hoten mot landet sker på en bredare front och på ett annorlunda sätt än tidigare. Och Säpo och andra myndigheter som ska skydda Sverige hänger inte riktigt med.
Förutom Ryssland och Kina pekar Säkerhetspolisen ut tre extremistmiljöer som en särskild fara mot samhällsordningen: Den autonoma miljön, vit maktrörelsen som närmat sig lösare främlingsfientliga grupper – samt den våldsbejakande islamistiska miljön.
I den svenska debatten de senaste veckorna har hotet mot Sverige framför allt handlat om IS-återvändarna.

Men enligt Säpo har terrorhotet från islamistiskt motiverade aktörer inte ökat under 2019, utan det ligger kvar på en liknande nivå som för ett år sedan. De skriver också att man inte tror att antalet våldsbejakande islamister kommer att fortsätta att öka som tidigare, men konstaterar samtidigt att Sverige har fler våldsbejakande islamister än någonsin.

Skärpta lagar ingen universallösning

I debatten kring IS-terroristerna har vågorna gått höga kring hur vi ska hantera de jihadister som redan kommit tillbaka och vad vi ska göra med de svenska medborgare och deras barn som hålls fångna i Syrien och Irak.

Det flesta inläggen har handlat om skärpta lagar. Partierna har närmast tävlat i vem som kan föreslå hårdast tag. Många av lagskärpningarna har också varit nödvändiga. Till skillnad från exempelvis Norge är det inte straffbart att delta i eller ha samröre med terrororganisationer i Sverige. Det vill den rödgröna regeringen ändra på, och målet är att den nya lagen ska vara på plats efter sommaren.
Men en skärpt terrorlagstiftning kommer inte vara någon universallösning på den våldsbejakande islamismen. Troligtvis kommer det inte gå att lagföra alla IS-återvändarna och deras familjer. För de som inte kan dömas för brott – och deras barn – krävs andra skarpa samhällsinsatser.

Fokus måste ligga på avradikalisering och återanpassning till samhället. Dessutom måste rekryteringen avbrytas. Då handlar det om "sossiga" lösningar som förstärkt socialtjänst, fler fritidsgårdar och fler fältassistenter, men också om ekonomiskt stöd till redan etablerade stödorganisationer.

Avhopparverksamhet för islamister

Center mot våldsbejakande extremism är ett viktigt statligt instrument för att motverka framväxten av ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism. Men regeringen skulle också behöva göra satsningar på aktörer i civilsamhället. All erfarenhet av arbete mot extremism visar att samverkan är grunden till framgång.

Fryshusets nationella avhopparverksamhet Exit har under 20 års tid framgångsrikt arbetat med individer ur vit makt-miljöer. Dit söker sig personer som är motiverade att starta om och bryta med sitt gamla liv.

Genom Exit får de ett individuellt anpassat stöd – bland annat från tidigare avhoppare från samma miljö – för att på så sätt kunna återintegreras i samhället. Någon motsvarighet för våldsbejakande islamister finns ännu inte i Sverige.

Skärpta lagar i all ära, men islamismen handlar i grunden om ideologi, hjärntvätt och en kamp om idéer. Då är det nästan obegripligt att man inte redan har provat Exits väl beprövade strategier på området.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln