Tegnells strategi ger oss chans att börja leva igen

Sverige får skäll, men nu börjar allt fler ”stänga lagom”

Uppdaterad 2020-10-28 | Publicerad 2020-04-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lyssna på krönikan. Anders Lindberg läser:

Jag tror inte jag hört den sedan gymnasiet.

"Se på oss nu. Vi står här trots allt. Och vi håller om varann när det blåser kallt. Jag vet att jag vill kämpa, jag vet att jag kan. Så länge vi har varann."

Youtube låter Telia en grupp äldre tillsammans med barnbarnen sjunga in Ratatas 80-talsklassiker "Så länge vi har varann" på distans. En kör av ensamma röster, var och en framför sin dator, telefon eller surfplatta, lika hoppfulla som fyllda av saknad. Men ändå en kör.

"Hej då farfar."

Det är svårt att titta utan att få tårar i ögonen, i veckan blev reklamfilmen viral på social medier.

Samtidigt gav Anders Tegnell besked om att vi sannolikt inte kommer att få träffas i sommar heller.

Det här börjar bli outhärdligt.

En arg läsare hör av sig. ”Skriv inte att det är Anders Tegnells strategi hela tiden. Media är sjukt personfixerade.”

Hen har en poäng. Folkhälsomyndigheten sliter hundratals experter och forskare tjugofyra timmar om dygnet. Tiotusentals står i första linjen på landets sjukhus och i äldreomsorgen. Och miljoner tvättar varje dag händerna, håller avstånd och jobbar hemma om vi kan.

Det är inte bara Anders Tegnell, det är ett helt samhälle som försvarar sig.

Men låt mig ändå vara lite personfixerad. Jag tror nämligen att det säger något viktigt om det moderna Sverige att just Anders Tegnell blivit symbol för krishanteringen. I andra länder har politikerna satt sig i förarsätet, och på sina håll kört rakt i diket. I veckan spekulerade Donald Trump i om man skulle spruta in handsprit i lungorna på folk.

I Sverige är "evidensbaserat" ett av politikens vackraste ord. Vad det egentligen betyder kan man fundera på. Enligt Anders Borg byggde "arbetslinjen" på evidens, visserligen från nationalekonomi, men ändå. Tyvärr kan vi nu se hur dess käcka paroll "det ska löna sig att arbete" har lett till att hemtjänstpersonal sannolikt gått sjuka till jobbet.

Men i grunden finns något väldigt klokt i att luta sig på forskningsrapporter, självständiga tjänstemän och expertmyndigheter snarare än opinionsmätningar. När svenska myndigheter kommunicerar ligger tyngdpunkten på förnuft och ansvar, snarare än att hytta med nävarna. Det är kanske unikt i Europa men verkar fungera för de flesta.

Sen finns det naturligtvis de som inte sköter sig och struntar i reglerna. Ungefär som i trafiken.

I fredags hade Mikael Damberg (S), inrikesminister, och Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm, pressträff tillsammans med smittskyddsläkaren Per Follin för att inskärpa ansvaret nu när vädret blir vackrare och lönekontot fylls på till helgen.

Budskapet var krasst: håll i, håll ut. Om folk slappnar av, börjar trängas på krogen och bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer så kommer människor att dö.

– Vi har fått ett stort förtroende i Sverige, jämfört med andra länder i Europa, sa Anna König Jerlmyr, det är viktigt att bära det förtroendet.

De flesta av Stockholms 1500 uteserveringar sköter dig, betonade hon, men de som inte gör det kommer att stängas. Gränsen för "frihet under ansvar" går här, och den är skarp.

Sveriges linje har blivit hårt kritiserad i många andra länder. Men tittar vi ut i världen är flera av dem nu på väg att anpassa sin politik till vår. Skolor öppnar, affärer släpper in kunder och en smula vardag börjar återvända.

Detta har hela tiden varit fördelen med Anders Tegnells strategi. Den bygger på att vi ska stänga lagom för att orka hela vägen och så snart som möjligt börja leva igen.

Vi är sociala djur och om vi nu börjar klättra på väggarna i Sverige och vill umgås igen, hur känner då inte de människor runt om i Europa som sitter inlåsta?

Och om vi är oroliga för att jobb och välfärd inte klarar den ekonomiska smällen, vad kommer att hända i länder som Italien, Spanien och Belgien?

Strategin att "stänga lagom" handlar om långsiktighet. Det är med statsministerns ordval ett maratonlopp vi står inför, inte en sprint.

Men långsiktig eller inte. Sveriges krishantering har visat på stora brister som vi måste göra något åt.

Vår svagaste punkt är äldreomsorgen. Även om Stockholm är Ground Zero så är smittan nu spridd bland äldre i större delen av landet. Dåliga arbetsvillkor, bristande skyddsutrustning och att personal är timanställd utan rätt till sjuklön slutade i katastrof. Det borde vi ha insett från början och skyddat de äldre äldre bättre. När detta är över behöver äldreomsorgen i Sverige organiseras om.

Men även sjukvården var illa rustad.

– Det är uppenbart att vi gick in i den här krisen på knäna och jag anser att medborgarna har rätt att utkräva ansvar för att vi var så illa rustade redan innan, säger Magnus Snäckestrand, överläkare vid intensivvårdssektionen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till tidningen Sjukhusläkaren.

Precis så är det. Sjukvårdens mobilisering har varit fantastisk i denna kris. Läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och andra har slitit som djur. Men låt oss ge ett löfte till varandra. Sjukvården ska aldrig mer ned på knä, aldrig mer ha så små marginaler som vi haft.

Vi måste slänga ut konsulterna och låta sjukvårdens personal ta plats igen.

Och det gamla totalförsvaret, med sina beredskapslager och fältsjukhus, sin övningsverksamhet och utbildade personal behöver byggas upp igen. En beredskap där vi ska handla upp ansiktsmasker eller mediciner över stängda gränser på världsmarknaden under en pågående kris är faktiskt ett skämt.

Men allt detta är förstås bara minnesanteckningar i marginalen, till efteråt. Nu ser kurvorna ut att vända åt fel håll igen. Bara i fredags registrerades 131 nya dödsfall i covid-19.

– Det är definitivt inte över, säger Anders Tegnell.

Vi sitter där vi sitter, och kan inget annat. Lagom instängda. Kören av äldre och barnbarn i reklamfilmen lär få sjunga på distans i månader framöver.

Men själva sången tystnar inte.

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 med du kan skriva dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    26 april 2020

    Tack till alla som deltagit i dagens chatt. 

    Trevlig söndag.

  • Anders Lindberg
    26 april 2020

    Jag tror andra länder kommer vara lite försiktigare med det i framtiden om det inte skulle visa sig att Sverige har mycket högre överdödlighet än alla andra.

  • 26 april 2020

    Lockdown kommer alltid vara ett knepigt verktyg för när ska man ta till det? Inför varje influensasäsong? Lokalt utbrott av sjukdom som eventuellt kan sprida sig? Och så vidare

    Jögge
  • Anders Lindberg
    26 april 2020

    Jag vet inte.

    Hittills har viruset drabbat vissa regioner hårdare än andra. Vad det bror på har jag inte sett några riktiga teorier kring.

    Många på landsbyggden är äldre men samtidigt har de ju inte den luft som vi har i Stockholm och som ju ger andningsproblem för folk även när det inte är pandemi.

    Det är svårt att veta hur det kommer att slå. Men nog bäst att förbereda sig för det värsta.

  • 26 april 2020

    Hur tror du dödligheten kommer utvecklas i takt med att smittspridningen går fram i Sverige. Stockholm hade/har det ju ganska tufft, men ändå så är Stockholmare generellt sett yngre och friskare än många ute på landsbygden. Många regioner i glesbygden har exempelvis väldigt många sjuka och äldre.

    Lars

Lyssna på ”Höjd Beredskap” Aftonbladet ledares podd om säkerhetspolitik. I veckan intervjuar vi Daniel Bäckström (C) från Försvarsberedningen om hur det civila och militära försvaret kan rutas upp igen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.