Mejla

Jonna Sima

Förlust för alla när Schyffert håller käft

Vänsterröster tystnar en efter en

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Henrik Schyfferts barn blev morhotade senast han uttalade sig politiskt.
Henrik Schyfferts barn blev morhotade senast han uttalade sig politiskt.

Var är kändisupproret mot gängvåldet? Den frågan ställde Svenska Dagbladets polemiske högerskribent Ivar Arpi på Twitter i veckan. Han uppmanade Henrik Schyffert, Malena Ernman, Niklas Strömstedt, Michael Wiehe med flera att ta ton, och avslutade med att fråga varför Sergels torg är tomt på protester.
Han fick svar rätt omgående.

Pascalidou och Mamma-manifestation

Författaren och journalisten Alexandra Pascalidou skrev till Ivar Arpi på Twitter. "Minns du ”Mammornas Manifestation mot det dödliga våldet” som vi ordnade på Sergels Torg? Varför var du inte där? Senare även i Malmö. Finns massor med artiklar om detta."
Pascalidou gav för två år sedan ut dokumentärboken "Mammorna" (Atlas 2018) där hon intervjuar tjugo mammor som har mist barn i dödsskjutningar. Det som knyter dem samman är miljonprogrammen, där medelinkomsten är låg, trångboddheten och arbetslösheten är stor. Mammorna berättar om frånvarande pappor och söner som hamnar i missbruk och kriminalitet. Otillräcklighet och utsatthet.

Boken fick stor uppmärksamhet. Det fick även de demonstrationer i Stockholm och Malmö som följde.

Kanske var det inte den sortens protester som SvD-skribenten efterfrågar.

Arpi sätter fingret på något

Men visst har det kommit fördömanden, manifestationer och debattinlägg om gängvåldet även från kändishåll.

Ivar Arpi sätter med sin uppfordrande tweet ändå fingret på något. Kändisar, och då framför allt de med vänsterprofil, har blivit tystare i den politiska debatten. Och det beror mycket på högerdebattörer som Arpi själv.

Otaliga har vittnat om hur de har lagt ned sociala medier efter att ha drabbats av hotfulla drev som vevats igång av etablerade skribenter och debattörer på högerkanten. I en artikel på Expressens kultursida 2018 tog Jonas Gardell farväl av Twitter.

Han förklarade att om man som offentlig person är aktiv på Twitter så är det som att ha en direktuppkoppling till Flashback, Avpixlat och andra hatforum. "Man skriver en kommentar och måste sedan ägna dygn åt att ignorera och blockera hatare och läsa kommentarer om vilket svin, idiot, äckel, hora och så vidare man är."
Vem orkar med det i längden?

Avsaknaden av starka svenska vänsterröster är numera stor i sociala medier. En efter en har de tystnat. Att det har blivit så är en förlust för det offentliga samtalet. Men det är knappast konstigt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.