Auktoritära idéer intar Östermalm

Vi tänker oss ofta extremhögern som arbetslösa unga män på landsbygden. Men bilden är falsk, överklassen har alltid haft ett stråk av auktoritära och ickedemokratiska idéer. Bilden visar Strandvägen och Östermalm i Stockholm där flera av Sveriges rikaste bor.

Det blev ingen bra vecka för den svenska överklassen. Först Uppdrag granskning i onsdags då flera ur de riktigt fina familjerna avslöjades som simpla bedragare och skattefifflare.

Sedan Björn af Kleens reportage i Dagens Nyheter i går från Östermalm som rymmer både vad tidningens kommentator Ewa Stenberg kallade ”antidemokratiska tongångar” och den före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth som tydligen får sin information från hatsajten Avpixlat.

–  Jag går in lite då och då. För det är intressant att veta hur de skriver när det varit något våldsdåd, säger hon.

Även Ulf Adelsohn, tidigare Moderatledare funderar över invandringen.

– Det som gör människorna mer oroliga är att man vet att pressen medvetet förtiger vad som sker, säger han.

Påståendet är intressant, idén om att pressen ”pixlar” verkligheten som därför behöver ”avpixlas” är förmodligen den viktigaste myten inom modern högerpopulism. Den yttersta högern har alltid haft media, och de intressen som påstås

styra vad som skrivs, som måltavla. Men genom internet har de fått möjlighet att presentera sin världsbild som ”alternativ media”.

Styrd propaganda

Det handlar dock inte om media i någon slags vanlig mening utan politiskt styrd propaganda. Hatsajternas syfte är att sprida en viss världsbild.

Patrik Engellau är en tongivande borgerlig debattör som driver tankesmedjan Den nya välfärden och bloggen Det goda samhället där bland andra Lena Adelsohn Liljeroth skriver.

Han anser att afrikaner har svårt att anpassa sig till den ”kapitalistiska andan” och den ”svenska samarbetskulturen”. Han vet, för han har själv varit i Guinea-Bissau.

– Tysken, han hade utvecklingen i blodet. Han hade gjort det förr. Han vet vad det handlar om. Att det är hårt arbete. Att man måste hjälpa varandra.

Utveckling är en kultur. Så försökte vi göra samma sak i Afrika. Där finns inte den kulturen, säger han.

Bilden är falsk

Hur spridda är dessa idéer, och hur påverkar det samhället om de omfamnas av de mest privilegierade?

Vi tänker oss ofta extremhögern som arbetslösa unga män på landsbygden. Men bilden är falsk, överklassen har alltid haft ett stråk av auktoritära och ickedemokratiska idéer.

Och om man öppet läser Avpixlat, graderar kulturer, eller resonerar kring vilka egenskaper folk har ”i blodet” kan man ju undra vad som sägs när mikrofonerna stängts av.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.