Mejla

Pernilla Ericson

Rasism och fascism ökar efter Brexitomröstningen

EU-utträdet – smutsig nota för de unga

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 4 | Foto: TT

LONDON Över en halv miljon demonstranter tågade på lördagen från Park Lane med budskapet: “Ge oss en andra omröstning”. Motståndet mot Brexit drog ihop en av de största brittiska demonstrationerna sedan Irakkriget väckte rasande debatt 2003.

Handeln, gränsen mot Irland, internationella gästarbetare, militärbaserna på Cypern, mängder av frågor hänger i luften runt Storbritanniens utträde ur Europeiska Unionen. Men för många unga demonstranter i ett nästan sommarvarmt London handlar frågan om Brexit lika mycket om grundvärderingar. “Välj kärlek” stod det på demonstranternas t-shirtar.

Hatbrotten har ökat med Brexit

Att ta ställning har blivit viktigare än någonsin. Rasistisk retorik blir allt mer normaliserat efter Englands beslut att lämna EU, visar en aktuell rapport från FN. Hatbrotten har också blivit fler sedan landet röstade för Brexit. Över 80 000 hatbrott rapporterades i Storbritannien 2016–2017, en ökning med 29 procent.

Vid Parliament Square läste aktivisten Alfred högt ur informationsbladet han delade ut.
– Vi ser den största ökningen av stödet för fascism, extremhögern, rasism, islamofobi och antisemitism sedan andra världskriget.
Just nu delas ett klipp som alltför väl illustrerar förändringen. En brittisk man öser rasistiskt hat över en svart, kvinnlig medpassagerare på en Ryanair-flight från Barcelona till London i torsdags. Mannen hörs spotta ur sig förolämpningar som “ugly, black bastard”. Händelsen filmades av Londonbaserade musikern David Lawrence, som reagerade över hur slapphänt personalen agerade. Den utsatta kvinnan fick i slutändan flytta till en sittplats intill sin dotter. Den öppet rasistiska passageraren fick sitta kvar.

De unga får betala notan

I en valrörelse där flyktingar målats upp som det största hotet får hatet fria tyglar, inte minst på nätet. Mönstret är tydligt. Utvecklingen i Sverige har inte gått britterna förbi. Alfred frågade mig om stödet för “the Sweden democrats”.
– Det är tydligt att ni har problem med högerpopulism även i Sverige.

Skyltar med stjärnorna som bildar en cirkel syntes efter demonstrationen över hela London. En grupp tonårsflickor framför oss viftade med sina skyltar och sjöng slagord. Det var med stor majoritet de äldre, bakåtsträvande som röstade för Brexit. Det var de som förfördes av Boris Johnsons slogan "take back control", en variant av Donald Trumps "make America great again”. När de unga nu tvingas in i ett mer slutet, nationalistiskt Storbritannien så blir kampen för att bevara öppenheten än viktigare. Den 17:e november samlas britterna igen i centrala London för att demonstrera mot rasism och fascism. Kampen om EU ser ut att vara förlorad, nu handlar striden om själva demokratin.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.