Mejla

Zina Al-Dewany

Carola har fel om vaccinationspass

Tvång gör att färre tar sprutan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Carola Häggkvist.
Carola Häggkvist.

På fredagen kunde vi höra en uppriven Carola Häggkvist i morgonradion. P1 morgon hade bjudit in henne och Lena Hallengren (S) för att diskutera restriktioner och vaccinationspass. Carola förstår inte varför så många människor får samlas i köpcentrum och på fotbollsmatcher, men inte gå på konserter. Hon berättar att hon vid ett tillfälle sjöng för 50 personer under förra sommaren, ”det är klart man blir upprörd”. Men egentligen är det mest upprörande är att Lena Hallengren svarar att det finns en möjlighet att öppna upp för vaccinationspass.

Det har funnits många argument när det gäller vaccinationspassen. Varför ska vi som har vaccinerat oss lida på grund av att andra inte har det? Många länder i Europa har redan infört detta, och i Frankrike är de nu en lika naturlig del som att köpa morgonkaffe och baguette. Men det är inte helt problemfritt.

Vi vet inte var det stannar

Ett argument är att vi kan låta människor göra som de vill, men ska de komma in på ställen som kräver intyg så ska de vara vaccinerade. Det skulle löna sig för privata näringsidkare ett tag, men vet vi att det stannar där? Det pågår även diskussioner om huruvida människor ska kunna ha vissa arbeten trots att de inte vaccinerar sig, eller om vi inte helt enkelt ska införa ett vaccinationstvång.

Samtidigt vittnar vårdanställda om frustrationen över att de som ligger på intensiven med covid-19 hade kunnat förhindra detta om de bara varit vaccinerade. Att de ”tar platser från andra”. Det här stämmer delvis. Men att vården varit ansträngd och gått på knäna började långt innan pandemin. Även om det är frustrerande att se människor läggas in för lungcancer som rökt hela livet, eller personer som får hjärt- och kärlsjukdomar när de ätit fet mat som om det inte finns en morgondag, så har alla samma rätt till vård efter behov.

Tvång minskar vaccinationsviljan

Det största argumentet emot alla former av tvång är egentligen ganska enkelt. I Sverige har vi hittills haft en hög vaccinationsgrad. Det hör ihop med en tillit till stat och myndigheter. Införs ett tvång så vet vi att vaccinationsviljan kommer sjunka. Att vi idag har en lägre vaccination i områden där fattigdomen är som störst är inte så konstigt. Varför skulle tilltron till beslutsfattare vara hög där det knappast finns en hög närvaro av varken information, politiker eller myndigheter – utom enstaka polisbilar som kör omkring som del av en ”trygghetssatsning”.

Så visst krävs det något av samhället, men vaccinpass är inte svaret. Sorry, Carola.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.