Stålarbetare i Tyskland får rekordlyft av lönen

Arbetsgivare skämmer ut sig när de pratar om moral

Direktörerna hos industriarbetsgivarna tycker inte att inflationen är "relevant" för vinterns löneförhandlingar. Det säger man till tidningen Arbetet.

Det är knappast någon som blir förvånad.

De senaste inflationssiffrorna från SCB handlar om maj. När de kom var det många som drog efter andan. 7,2 procent är den högsta siffran på 30 år. Dessutom är det inte längre bara priset på sådant som bensin och el som stiger. Allt blir dyrare.

Allt blir dyrare

Matpriserna har gått upp med nästan nio procent sedan maj för ett år sedan. Transporter är mer än tio procent dyrare och boendet har stigit med mer än åtta procent.

Det är klart att inte arbetsgivarna tycker att allt det kan kompenseras. Att hålla tillbaka lönerna är faktiskt deras jobb.

Dessutom har de ett argument till. När dagens lönebildningsmodell sjösattes för 25 år sedan var en av utgångspunkterna att låta industrins konkurrenskraft styra förhandlingarna. Ingen kompensation för vad andra har fått, och inget sneglande på prisutvecklingen.

Det har fungerat. Svensk industri har blivit starkare och till skillnad från i många andra länder har svenska arbetare och tjänstemän fått mer att leva av nästan varje år.

Ett annat land

Men allt det där beskriver ett land där priserna i stort sett ligger stilla och där det nästan inte kostar något att låna pengar.

Det beskriver dessutom ett land där en arbetsgivare kan räkna med att hitta den arbetskraft hon eller han behöver. Inte snabbt eller utan besvär, men i alla fall.

Frågan är om något av det där kommer att stämma på Sverige när fack och arbetsgivare i industrin växlar bud strax innan jul. Inflationen lär finnas kvar, räntan vara betydligt högre och dessutom råder det i dag brist på arbetskraft i många branscher.

På sina håll, som i restaurangnäringen, har det till och med fått företagare att skämma ut sig med uttalanden om personalens moral. Häromveckan kunde vi höra kändiskrögaren Johan Jureskog beklaga sig över att dagens ungdom inte vill "slita". Nu säger en kollega till Jureskog, Markus Aujalay, att felet är att det saknas yrkesstolthet på svenska restauranger.

Inte så lockande

Sanningen är nog att de arbetsvillkor som erbjuds inte alltid är så lockande.

Arbetsmarknaden är just en marknad. Det är lagen om tillgång och efterfrågan som styr. Arbetskraftsbristen kommer att leda till högre löner, i alla fall för de som är mest efterfrågade. Och det även om förhandlarna i Stockholm väljer att bortse från inflationen.

I onsdags träffade det tyska facket IG Metall ett nytt avtal. På ett och ett halvt år kommer lönen för tyska stålverksarbetare att stiga med 6,5 procent. Det räcker inte för att kompensera för inflationen, men det är det största lönelyftet på 30 år.

Räkna med att vinterns avtalsförhandlingar blir besvärliga.

Följ ämnen i artikeln