Mejla

Ingvar Persson

Popcornmaskinen som har hittat rätt

Alla femåringar behöver förskolan

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: BJÖRN LINDAHL

Trycket från usla opinionssiffror har i sommar förvandlat Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till en popcornmaskin för politiska utspel. Det senaste handlar om obligatorisk förskola för alla femåringar.

Det är förstås lockande att göra sig lustig över liberalernas förtjusning i tvång och obligatorier, särskilt för människor från andra länder. I det här fallet skulle det dock vara orättvist.

Mitt i skuren av mer eller mindre genomtänkta förslag har Sabuni nämligen hittat ett riktigt problem att angripa.

De flesta går i förskolan

De allra flesta barn i Sverige går i förskolan. I åldern mellan ett och fem handlar det om strax över en halv miljon. Andelen har ökat dramatiskt sedan förskolan 1998 blev en egen skolform.

Talar vi om tre, fyra och femåringar är det bara sex procent av barnen som inte är inskrivna. Man kan tycka att det talar emot Sabunis förslag. Vad finns det att fixa?

Ganska mycket, trots allt.

En klassfråga

De barn som inte får del av förskolans verksamhet är nämligen inte ett tvärsnitt av befolkningen. Utrikes födda är överrepresenterade. Det är också barn i familjer med de lägsta inkomsterna, och barn vars föräldrar har en kort utbildning.

Att gå på förskola är kort sagt en klassfråga, som dessutom hänger med och påverkar förutsättningarna för att klara skolan. Och resten av livet.
Ett obligatorium skulle utjämna skillnaderna. Dessutom skulle kostnaderna bli samhällets ansvar. En obligatorisk skolform ska vara avgiftsfri.

Just det är förstås Sabunis problem. Vad ska man egentligen tänka om en politisk popcornmaskin som ena dagens sprutar ur sig förslag om stora skattesänkningar, och nästa dag vill ha dyra välfärdsreformer?

Att någon borde dra ur sladden?

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.