Lars Adaktusson bör avgå efter hatmötet

Sällan har vår offentlighet varit så riggad till högerns fördel som i dag

Om Kristdemokraterna haft “nolltolerans“ för samröre med extremister på samma sätt som Sverigedemokraterna så skulle de ha haft krismöte sedan i tisdags. Det var då tidningen ETC avslöjade att partiets utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson varit huvudtalare på ett hatmöte för abortmotståndare, högerkristna och homofober i Colombia. ETC kunde även publicera bilder på Adaktusson och hans sällskap.

"Ordföranden har hyllat fascism och en ledamot pekade i sitt tal ut finansmannen George Soros som fienden", skriver tidningen. Det är inte första gången Lars Adaktusson deltar.

Magnus Kolsjö, KD-politiker och tidigare tillförordnad förbundsordförande för RFSL, är kritisk på Twitter:

"Jag blev både besviken och upprörd när jag hörde om Lars Adaktussons medverkan i Political Network for Values konferens. (...) Hat är inte en del av den kristna värdegrunden och det är inte något som Kristdemokraterna bör förknippas med".

Minns Mehmet Kaplan

Historien känns välbekant på något sett. Våren 2016 avslöjades att dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) tidigare deltagit på en middag där den turkiska fascistiska organisationen Grå vargarna samt andra högerextremister deltog. Kaplan slog ifrån sig.

"Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för", skrev han i ett pressmeddelande.

Det höll inte. En toppolitiker har bara ett begränsat antal liv och kan inte ha samröre med islamister och högerextremister. Mehmet Kaplan fick avgå.

Konspirationer om Soros

En skillnad är möjligen att Lars Adaktusson avsiktligt sökt sig ända till Colombias huvudstad Bogotá för att träffa just nätverket Political network for values. Och det var inte första gången.

I nätverket ingår bland andra Foundation for a Civic Hungary, med nära kopplingar till Viktor Orbans nationalkonservativa parti Fidesz och CitizenGO, en internationell aktivistgrupp mot aborträtt och homosexuellas rättigheter. CitizenGos moderorganisation i Spanien, den ultrakonservativa Hazte Oír, bedrev lagom till internationella kvinnodagen 8 mars en kampanj mot feminism under parollen #StopFeminazis illustrerad av en bild på en sminkad Hitler.

Självklart går det inte att jämföra Mehmet Kaplan och Lars Adaktusson eller de extremister de träffade, politiska skandaler är unika. Men nog är det intressant hur stor skillnad det är i medias hantering.

Medan Miljöpartiets språkrör belägrades med frågor och granskningar verkar intresset noll för att ställa Ebba Busch Thor mot väggen för kontakterna med abortmotståndare, fascismapologeter och folk som sprider konspirationsteorier om George Soros. Så det kan bli.

Media gynnar KD

I veckan presenterade Institutet för Mediestudier en större genomgång av valrörelsen, "Kampen om mediebilden – nyhetsjournalistik i valrörelsen 2018" som författats av professorerna Bengt Johansson och Jesper Strömbäck. När det gäller just KD är resultatet intressant.

I valrörelsens slutskede fick Kristdemokraterna större uppmärksamhet i media än vad deras stöd på 6,6 procent motiverade. Ebba Busch Thor-effekten var starkare på redaktionerna än bland väljarna.

När Institutet för Mediestudier jämför hur regeringsalternativen behandlades gav riksmedia "en klart mer gynnsam mediebild" åt de borgerliga, vilket även gäller public service. Aftonbladet och Dagens Nyheter ligger närmast en någorlunda balanserad rapportering men även dessa medier gynnade de borgerliga. För Kristdemokraternas del hade de med andra ord både en hypad partiledare och gynnsam medierapportering på sin sida.

"Valbevakningen 2018 gav Alliansen en bättre behandling jämfört med de röd-gröna", sammanfattar Institutet för Mediestudier torrt.

Riggad offentlighet

Och detta handlar alltså om de "neutrala" nyhetsredaktionerna. När det kommer till opinionsjournalistiken har alla större tidningar i Sverige borgerliga ledarsidor utom Aftonbladet. Dessutom domineras sociala medier och så kallade "alternativmedier" av högerpopulistiska aktörer. Hanteringen av Lars Adaktussons hatmöte är ett symptom på ett mycket större problem. Sverige har knappast någonsin tidigare haft en offentlighet som varit så riggad till högerns fördel.

I dag är valrörelsen historia men den dominerande vinkeln är fortfarande att det går bra för Kristdemokraterna. Ebba Busch Thor seglar fortfarande på en räkmacka genom debatten och får knappast en enda kritisk fråga. Precis som när Miljöpartiet var i samma situation under supervalåret 2014 så sviker journalistiken sitt uppdrag. Detta beror knappast på att media är partisk men oförmågan att avvika från flocken är ett demokratiskt problem.

Hovjournalistik

Mehmet Kaplan fick inte avgå för att Miljöpartiet lade korten på bordet. Han blev politiskt omöjlig när duktiga journalister grävde, ifrågasatte och inte gav sig. Efteråt var många kritiska över att man inte gjort så redan tidigare, att MP tilläts vara höjd över granskning så länge. Men vad lärde vi oss av detta, kan man undra.

Den rimliga läxan är att Ebba Busch Thor även i framgång faktiskt är politiker, inte drottning.

Det får räcka med hovjournalistik nu.