Kupper är farliga även i Zimbabwe

Robert Mugabe

Han kallas "farbror Bob" och vem kan vara rädd för någon med ett så trevligt smeknamn.

Men Zimbabwes diktator Robert Mugabe, 93, är i själva verket livsfarlig.

När Aftonbladets ledarsida för ett par år sedan besökte landet sänkte människor rösten när de nämnde honom. Som om de hade talat om demonen Lord Voldemort i J.K. Rowlings böcker om Harry Potter, ”han-som-inte-får-nämnas-vid-namn”.

Soldat i TV

I går vaknade världen upp till att Zimbabwes försvarsmakt genomfört en militärkupp mot Robert Mugabe. I morgon-TV var programledaren utbytt mot en soldat i uniform som förklarade att det inte fanns någon anledning till oro.

Bakgrunden verkar vara att Mugabe nyligen avsatte vice president Emmerson Mnangagwa som fram till dess varit en av hans tänkbara efterträdare. De flesta tolkade detta som att Mugabe vill bereda väg för sin fru Grace Mugabe till presidentposten.

Men uppenbarligen accepterar inte Zimbabwes mäktiga militär att han på detta sätt slår fast tronföljden. Enligt experter i regionen är kuppen därmed egentligen inte riktad mot Robert Mugabe utan mot hans fru.

Grannländerna accepterar

Grace Mugabe

Att militären vågar genomföra en statskupp handlar både om att Mugabe börjat tappa greppet och att omvärlden har förändrats.

Zimbabwes ekonomi är i princip bankrutt och ingen tror den åldrige ledaren har några möjligheter att få landet på fötter.

Det verkar heller inte som om grannländerna, med det mäktiga Sydafrika i spetsen, är intresserade av att hålla honom under armarna längre. Robert Mugabe är en politisk relik från en tid som aldrig kommer tillbaka.

Svenskt bistånd

Zimbabwe var tidigare en brittisk koloni och blev självständigt först 1980. Sedan dess har Mugabe och hans parti Zanu-PF styrt landet. I början sågs Zimbabwe som ett föredöme, särskilt i jämförelse med den vita apartheidregimens Sydafrika.

Mugabe hade bland annat goda kontakter med svenska socialdemokrater och var länge en stor mottagare av svenskt direktbistånd.

Men Zimbabwe har under åren utvecklats allt mer till en enmansdiktatur. Robert Mugabe har styrt med järnhand. När han utmanats om makten har han och det styrande partiets paramilitära grupper svarat med grovt våld och valfusk.

Omvärlden behöver agera

Nu verkar alltså hans tid vid makten vara över. Men trots glädjen över att en tyrann faller finns anledning att höja ett varnande finger. De krafter som nu tar över är inte mycket bättre. Militärkupper är alltid farliga och omvärlden måste försöka hindra en våldsspiral.

I värsta fall hotar instabilitet och till och med inbördeskrig.

Zimbabwe skulle behöva färre soldater och mer demokrati.

LEDARE: Blodiga valet i Zimbabwe får inte
upprepas