Löfven måste våga reta Lööf

Januariavtalet har blivit en munkavle för S

Statsminster Stefan Löfven måste stå upp för socialdemokratisk politik, även om den inte gör Centerpartiets Annie Lööf glad.

I helgen blev Annie Lööf arg på Aftonbladets ledarsida. Det berodde på en krönika om att Centerns krav på att göra det enklare att säga upp folk är en dålig idé, eftersom det leder till att tryggheten på jobbet försämras och att hälsan och tilltron till samhället påverkas negativt.

På Twitter skrev Annie Lööf till Aftonbladets politiska chefredaktör, Anders Lindberg, att Socialdemokraterna gått med på att genomföra liberala reformer för att kunna behålla makten efter valet. "Hade du hellre sett att (C) valde det andra regeringsalternativet? Nej, just det."
Men Aftonbladets ledarsida sitter inte i regeringen. Vi tycker det är lika dumt att inte låta facken och arbetsgivarna sköta Las-förhandlingarna ostört som att Centerns och Liberalernas ultimatum i Januariavtalet har lett till sänkta skatter och utökade Rut-avdrag för de med högst inkomster.
Det tycker säkert Stefan Löfven också.

Måste driva egna frågor

Problemet är att januariavtalet har blivit en munkavle för Socialdemokraterna. För att behålla ett stabilt regeringsunderlag vågar inte statsministern eller övriga statsråd reta upp de liberala partiledarna. Den strategin kan bli förödande på sikt.
2020-talets socialdemokrater kan helt enkelt inte köpslå med alla ideal. "Politik är att vilja (hålla samarbetspartierna på gott humör)" är en usel devis. I nuläget har partiet hamnat i en rätt hopplös position där de tvingas försvara politik de egentligen inte står för. Men precis som Centerpartiet fortsätter att slåss för en privatisering av Arbetsförmedlingen och Liberalerna för ännu större skattesänkningar måste Socialdemokraterna driva sina egna frågor. För det kommer en ny valrörelse, och den är bara ett drygt år bort.

Inte Annie Lööfs röst S behöver

I förra veckan flyttade partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) fram positionerna om arbetskraftsinvandringen. Hon markerade att Socialdemokraterna vill gå längre än regeringen som helhet och att partiet från grunden vill förändra ett system som blivit fullt av fusk och utnyttjande av arbetskraft.

Förhoppningsvis är det första steget i en ny strategi. För det behövs.
Brottsligheten, äldrevården, skolan och jämlikheten är andra områden som Socialdemokraterna måste formulera egna politiska lösningar kring. Centerpartister kommer säkert inte bli glada över förslagen, och det är själva poängen. För är det verkligen Annie Lööfs röst socialdemokratin behöver på valdagen? Nej, just det.

Chatta med Jonna Sima. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    27 okt 2020

    Tack för alla frågor! Hoppas vi alla blev lite klokare. Ha en fortsatt fin dag!

  • Jonna Sima
    27 okt 2020

    Ja, det är rätt snurrigt. Det känns som att partierna till nästa val måste ha lärt sig att räkna mandaten i riksdagen. Då kommer de kanske att inse hur dumt det var att utesluta ett parti (V) ur samtalen som man i praktiken är beroende av.

  • 27 okt 2020

    Vad gäller Annie L hade hon inget val än att släppa fram Stefan L.Alternativet hade varit att Kristensson med indirekt stöd av SD.Menar att Annie L har seglat under radarn i denna fråga.

    Och nu stödjer hon en regering tillsammans med Sjöstedt som honställer i samma hörn som Jimmie Å och dessa vill hon inte skall få inflytande.Snacka om logik och trovärdighetenligt Trumph.Därtill menar hon att Sjöstedt inte skall driva sin politik.Snurrugt så det förslår

    Lennart
  • Jonna Sima
    27 okt 2020

    Precis, det blåser en lätt vänstervind just nu. Det går plötsligt att diskutera ökade skatter på höga inkomster, fastigheter och kapital utan att bli marginaliserad i den stora debatten. Det måste Socialdemokraterna ta fasta på, och jag tycker att Magdalena Andersson delvis har gjort detta rätt bra. Men det var synd att S inte gjorde ett större nummer av resultatet av den Jämlikhetskommission som man hade tillsatt. När rapporten presenterades i slutet av augusti försvann den rätt obemärkt, trots att den innehöll politiskt sprängstoff. Alla svenskar ser att samhällets slits isär, av ökade ekonomiska skillnader men också av marknadiseringen av samhället. Vi tvingas jämföra oss med varandra: Går barnet på den bästa skolan? Är gamla mamma på det bästa vårdhemmet? Får jag den bästa och snabbaste läkarvården? Där finns många frågor som kräver svar från den politiska vänstern! Och jag tror vi är många som törstar efter alternativ till hur det ser ut idag.

  • 27 okt 2020

    Med tanke på att en lätt vänstervind sveper in över politiken.Hur skall Socialdemokraterna fånga in Vänsterpartiets berättigade miljö och rättvisefrågor i den vänstervinden.

    Olle

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.