Därför gjorde Tegnell rätt under pandemin

Killgissarna hade fel

Den förre statsepidemiologen Anders Tegnell blev en vattendelare under pandemin.

Tillhörde du dem som tatuerade statsepidemiolog Anders Tegnells nuna på överarmen eller gräshoppssvärmen av kritiker som krävde samhällets nedstängning? Pandemins första månader var onekligen en vattendelare.

Nyansering och sunt ifrågasättande tycktes vara en bristvara.

Nu vet vi bättre. Nu har vi siffror på pandemin, oavsett vad allas vår inre killgissande epidemiolog försöker övertyga oss om.

WHO har kartlagt överdödligheten

Världshälsoorganisationen WHO har samlat in data från världens alla hörn för att titta på överdödligheten, människor som dog direkt eller indirekt av covid-19.

Det ser inte helt bra ut. Enligt WHO finns det en överdödlighet på närmare 15 miljoner dödsfall. Det är tre gånger högre än vad ländernas egna officiella siffror visade.

Men rapporten visar också att länder med hårda restriktioner och nedstängning inte har klarat sig bättre. Dödstalen sköt i höjden ändå.

Sverige däremot har bland de lägsta dödstalen per invånare i världen. “Det svenska experimentet” som det kom att kallas i internationell press, tycks ha fungerat. Det gick att hålla ett land relativt öppet, med frivilliga restriktioner och god hygien. Helt i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer till regeringen.

Precis som Tegnell envist försökte förklara under sitt maraton av dagliga presskonferenser.

Jämlikhet räddar liv

Men WHO:s rapport indikerar också något annat. Vi hade något som många av världens länder saknade. Nämligen tillgång till gratis och kvalitativ sjukvård.

Vårt skattefinansierade sjukvårdssystem kunde stå pall för trycket. Det faktum att den är öppen för alla, oavsett inkomst, och kvaliteten på vår vård har hållit människor vid liv. Människor som i ett annat kunde ha förlorat kampen mot covid. Helt i onödan.

Dessutom sticker svenskarnas hälsostatus ut, med låga nivåer av fetma och få rökare. Det som tidigt kunde ringas in som riskfaktorer för att drabbas av svår covid. Vår folkhälsa tycks ha fungerat som en kollektiv sjukförsäkring när pandemin drog över världen.

Professor Devi Sridhar vid Edinburghs universitet konstaterar i brittiska tidningen The Telegraph att Sverige ger världen en viktig lärdom för framtiden: Investera i era länders jämlikhet och hälsa.

Det tycks vara det slutgiltiga framgångsreceptet.


Tycker du att Sverige gjorde rätt i hanteringen av coronapandemin?

Chatta med ledarskribent Lovisa Arvidsson.

Livechatten öppnar klockan 9.00 men du kan skriva frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Lovisa Arvidsson
    10 maj 2022

    Tack för dagens chat!

  • 10 maj 2022

    Hej Lovisa!

    Det här var mycket intressant att läsa. Undrar bara om inte jämförelsen hade varit ännu mer till Sveriges fördel om inte svenska politiker de senaste trettio åren så okritiskt hade svalt marknadsfundamentalisternas beten? När New Public Management slog igenom gällde det ju inte längre att tjäna patienten, utan att tjäna på patienten. Jag arbetade i offentlig sjukvård från 1976 till 2012.

    Gustaf

    Hej! Jag håller helt med dig om New public management negativa påverkan på vården. Det blev väldigt tydligt under pandemin. Jag hoppas att NPM i vården kommer diskuteras och ifrågasättas rejält efter den här erfarenheten.

    Lovisa Arvidsson
  • 10 maj 2022

    Killgissare? Du som är kvinna kan väl inte begripa något om detta

    Henrik

    Tack för att du tydligt illustrerar hur debatten har förts :)

    Lovisa Arvidsson
  • 10 maj 2022

    Sverige hade vetenskapsmän som jobbade med långsiktighet, evidensbaserad folkhälsa, komplexa samband, statisktiska modeller och ämneskunnande. Självklart fungerade det bättre än killgissande politiker med en strategi baserad på opinionsmätningar, okunskap och populism.

    Frederic Bill

    Jag håller med dig. Ett samhälle måste alltid klara av att ha högt i tak och föra fram olika sidor av saken när vi möter svåra samhällsproblem. Här var samhällsdebatten lite väl polariserad i början av pandemin. Men i slutändan måste beslut fattas mot bakgrund av vetenskap och expertis i frågan.

    Lovisa Arvidsson
  • 10 maj 2022

    Jag är mycket nöjd med Tegnell som kapten på pandemiskutan.

    Barnen kunde gå i skolan och ute kunde man vara hur mkt som helst.

    Bra Sverige!

    Annika Kjellberg

    Ja, barnen i Sverige har onekligen haft det bättre under pandemin än barnen i länder med långa perioder i lockdowns.

    Lovisa Arvidsson