Svenonius miljarder når aldrig sjukvården

Sjukvården är viktigast för väljarna

Uppdaterad 2022-01-12 | Publicerad 2021-12-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det blev varken kriminalitet, invandring eller ens utbildning som toppade listan. Det är vården som är viktigast för väljarna. Det är resultatet av en Sifo-mätning som gjorts på uppdrag av TV4.

Efter snart två år av pandemi och rubriker om en vård som knappt pallar trycket, så är det inte så konstigt. Men vad betyder att allt fler anser att det är en så viktigt fråga?

I Sverige är det framförallt regionerna som har ansvar över vården. Ett exempel är region Stockholm, där Moderaterna styrt över sjukvården i över 15 år. Tittar vi på vilka som styr resten av landets regioner är det i dag 13 regioner som har ett borgerligt styre, medan en enda är vänsterstyrd.

Men så fort något har krisat och ögonen hamnat på just regionerna, så pekar de på regeringen. Staten måste in och hjälpa, staten har varit dålig och staten har varit långsam, har det låtit. Så kanske är det dags att se över vem som ska ha det yttersta ansvaret för vården?

I Region Stockholm är det Irene Svenonius (M) som styr över var pengarna ska hamna. Hon har bett om uthållighet av vårdens anställda, och bett om pengar från staten för att klara utmaningarna under pandemin. Resultatet? Region Stockholm gick med 6 miljarder i överskott under första pandemiåret.

Men det har knappast hjälpt några stockholmare. Medan personalen ber om en enda sak: att slippa besparingar, så har det motsatta skett. Det ska sparas överallt, på sjukhusavdelningarna runt om i huvudstaden. Det viktiga är att regionen går plus. Var pengarna tar vägen är en annan fråga.

Eller nej, det är förresten inte alls en annan fråga. Efter dyra konsultnotor och anklagelser om jäv och privatiseringar som avlöser varandra så är det inte en annan fråga. Det är ju ditt skattepengarna går. Detta medan vårdpersonal sliter slut på sig själva på golvet.

Alla regioner är förstås inte ett galet marknadsexperiment som Stockholm, men frågan måste ändå ställas: Ska vi fortsätta ha regioner som ansvariga för sjukvården, trots att de misslyckas med sitt uppdrag?

Det är inte helt enkelt att svara på, men i och med covid-19 blev det väldigt tydligt. Irene Svenonius och hennes vänner klarar sig knappast själva när det väl gäller. Och de som blir lidande kan knappast glädjas åt miljarderna i överskott.