Sköterskorna skyfflar chefernas skit

Offrar sig själva för att rädda sina patienter

Publicerad 2020-03-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sjuksköterskor och undersköterskor sliter i vården och jobbar närmast patienterna. Det är tack vare dem som sjukvården inte redan har klappat ihop.

"Hjälp oss." Sjukvårdspersonal fortsätter att larma om sin arbetsmiljö och riskerna de tvingas utsätta sina patienter för. Nu senast beskrev undersköterskor och sjuksköterskor två fruktansvärda vårddygn på Södersjukhuset i Stockholm. I en debattartikel i tidningen Kommunalarbetaren skriver de om patienternas oro och ensamhet. När arbetsbelastningen blir för tung hinns ingenting med. Sår som inte hinner läggas om. Provtagningar glöms. En patient dör – efter att ha spenderat sina sista dygn i ett ångestfullt kaos.

Vårduppropen i Stockholm har fått stor medial uppmärksamhet, men liknande hjälprop från personal kan höras runt om i landet. I Norrbotten drog initiativet #TillsammansförNorrbotten igång i måndags. Nadja Ståhl är en av engagerade undersköterskor som nyligen sa upp sig på grund av ohållbar arbetsmiljö. Hon har alldeles för ofta tvingats hoppa in under helger och kvällar samt acceptera ständig övertid för att hålla ihop verksamheten. Det är liknande inhopp som även räddat verksamheten på Södersjukhuset mer än en gång, enligt debattartikeln i Kommunalarbetaren.

Borde skämmas

Det är undersköterskorna, sjuksköterskorna och läkarna som jobbar närmast patienterna. De tvingas offra sig själva och sin ledighet för att vården inte ska klappa ihop. Sjukvårdscheferna borde vara tacksamma. Och sedan borde de faktiskt skämmas.

Även om vårdkrisen fått stor uppmärksamhet under vårvintern så är inga av problemen särskilt nya. Personalen har skrikit på hjälp förr. Det är också det allra sorgligaste med hela frågan. Alldeles för länge har vi tvingat sköterskor skyffla skiten som cheferna häller ned i deras knän. Så kan det inte fortsätta.

I dessa tider kan det kanske bo ett litet hopp i att Coronaviruset tvingar oss vakna för sjukvårdspersonalens hjälprop, men man kan inte förneka att chefer och politiker borde vaknat för länge sedan.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.