Mejla

Jonna Sima

Donald Trump vill söndra EU

Avskyr Europas starka handelsmuskler

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En ballong med Donald Trump som en jättebebis mötte den amerikanske presidenten när han besökte London sist. I dag inleder han ett nytt statsbesök Storbritannien.
Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYR≈N
En ballong med Donald Trump som en jättebebis mötte den amerikanske presidenten när han besökte London sist. I dag inleder han ett nytt statsbesök Storbritannien.

LEDARE

I dag landar till sist Donald Trump i Storbritannien och inleder ett tre dagar långt statsbesök med att dricka te hos drottningen. Den amerikanske presidentens statsbesök har blivit uppskjutet under lång tid, protesterna har varit omfattande.

Så sent som i går gick Londons socialdemokratiske borgmästare Sadiq Khan ut med skarp kritik. Han nämner en rad politiska beslut som Trump har tagit under de senaste åren som gör att den brittiska regeringen inte bör rulla ut röda mattan under pompa och ståt: Inskränkandet av kvinnors rättigheter, att barn skiljs från sina föräldrar vid den mexikanska gränsen, införandet av ett inreseförbud för medborgare från stora muslimska länder, försvarandet av extremhögern och nynazister i Charleston, att han lämnade Paris-avtalet...
De ihärdiga försöken att rasera EU skulle Khan ha kunnat lägga till den listan.

Förespråkar hård Brexit

Allt sedan Donald Trump tillträdde presidentposten har han höjt konfliktnivån mot USA:s traditionellt sett närmaste allierade i Europa. Ideligen har han kritiserat Nato- och EU-samarbetet och han var snabbt ute och hyllade Brexit-beslutet.
Inför dagens möte har Trump gjort flera kontroversiella uttalanden om brittisk inrikespolitik. Han har deklarerat att Boris Johnson, en av de starkaste rösterna för en hård Brexit, skulle "göra ett väldigt bra jobb" som Theresa Mays efterträdare. Trump har även sagt att Storbritannien borde låta EU-motståndaren Nigel Farage förhandla fram landets Brexit-avtal. Funkar inte det bör man lämna förhandlingsbordet och vägra betala den så kallade "skilsmässoavgiften" till medlemsländerna.
Trump drömmer om att söndra och splittra EU. Medan hans gamla chefsstrateg Steve Bannon gör samma sak i förhoppning om att skapa en nyfascistisk ordning i Europa, är Donald Trumps främsta syfte handelspolitiken.

Egotrippad och skrämmande historielös

EU är världens största ekonomi och en större varuexportör än USA. Genom sin inre marknad mellan de 28 medlemsländerna spelar EU en central roll i det globala handelssystemet. Sådan starka motparter gillar inte Trump.

Den amerikanske presidenten vill i stället sluta handelsavtal direkt med länder för att ge USA ett övertag. Strategin är egotrippad och synen på EU är skrämmande historielös.

Fler politiker borde som Sadiq Khan ta tillfället i akt under de kommande dagarna och markera mot Trumps upprepade attacker mot EU-projektet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.