Ölands djurpark har återinfört stataren

Djurparker som den på Öland tjänar sina pengar på barnfamiljer som söker en trevlig upplevelse. Gulliga – eller kanske lite skrämmande – djur, sockervadd och välskötta blomsterrabatter. Det är så vi vill minnas attraktionen.

Den senaste veckan har vi fått se baksidan. Det handlar om djur som inte fått tillräckligt med mat, om djur som avlivats med tillhyggen och om djurparksledningar som ogenerat ljuger.

Dessutom handlar det - i alla fall på Öland - om människor som tvingas arbeta under orimliga villkor. Dagens avslöjande i Aftonbladet borde dock inte komma som någon överraskning.

Vi känner nämligen igen grunddragen, bland annat från skogsvården och jordbrukets grönsaksodling. En säsongverksamhet med ett stort behov av arbetskraft, människor från den inre marknadens mest utfattiga hörn och cyniska arbetsgivare som utan att tveka gör allt för att komma undan så billigt som möjligt.

Ölands Djurpark har gästarbetare från Bulgarien och Polen i praktiken tvingats betala tillbaka en stor del av sin lön. Upp till hälften av lönen har gått till den kost och logi som arbetsgivaren ansvarar för.

Enligt källor Aftonbladet haft kontakt med har det ibland inneburit att de anställda tvingats äta gammal mat som skänkts till parken som foder åt aporna. Den som klagat har kunnat räkna med att omedelbart förlora jobbet.

Allsmäktiga arbetsgivare, rättslösa arbetare och ersättning i natura. Arrangemanget för tankarna tillbaka till statarsystemet som avskaffades 1945. Nu är skrupelfria arbetsgivare på väg att återupprätta det i skuggan av EU:s fria rörlighet och den svenska politiken för arbetskraftsinvandring.

Barbro Hägg, verkställande direktör och ägare av djurparken, har de senaste fem åren plockat ut drygt 25 miljoner ur företaget. Hon borde kanske fråga sig hur affärerna ska gå om barnfamiljerna i stället för att förknippa djurparker med sockervadd och gulliga smådjur tänker på vanvårdade djur och exploaterade människor?

Följ ämnen i artikeln