Mejla

Ingvar Persson

Här är vägen till jobb i Sverige

Hotellbranschen vill ta vara på kompetensen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET / 85440

Hotell- och restaurangbranschen är inte den enda del av arbetsmarknaden som är full av paradoxer. Det fattas kompetent personal samtidigt som väldigt många anställda har kunskaper som inte används.

Jobb är lediga samtidigt som det finns arbetslösa som letar efter ett arbete. Nyanlända som behöver komma in i arbetslivet och arbetsgivare som behöver personal. Det är så vi vant oss vid att det ser ut.

I restaurangbranschen har dock fack och arbetsgivare bestämt sig för att tillsammans söka lösningar på några av arbetsmarknadens självmotsägelser.

Förbättrar rekryteringen

Tidningen Hotellrevyn berättar att Hotell- och restaurangfacket tillsammans med arbetsgivarorganisationen Visita driver ett projekt för att förbättra rekryteringen och samtidigt minska arbetslösheten. Och till skillnad från en massa förslag som förekommer i debatten ska det varken behövas statliga subventioner eller sänkta löner.

I stället har fack och arbetsgivare i krogbranschen tagit frågan om matchning på allvar. Arbetssökande ska kunna visa upp det de faktiskt kan, och få möjlighet att komplettera med de bitar som saknas. De som redan finns på arbetsplatsen ska kunna kvalificera sig för uppgifter som man kanske redan i praktiken till stor del behärskar.

Ta tillvara kompetens

Det handlar om att ta tillvara den kompetens som finns, och att skapa vägar in på arbetsmarknaden. Men det handlar också om att skapa möjligheter att utvecklas i arbetet.

I centrum för projektet står den validering av kunskaper som branschen själv skapat. Det bygger på erfarenheten från de krav verkligheten ställer.
Valideringsverktyget finns för fyra yrkesgrupper – kockar, serveringspersonal, reception och konferens – men det är kockyrket som står för lejonparten av valideringarna.

Hotell- och restaurangbranschens projekt kommer naturligtvis inte att lösa arbetsmarknadens alla självmotsägelser. Men det pekar ut viktigt, nämligen att ett fungerande arbetsliv måste ge människor möjlighet att utvecklas. På det sättet skapas också lediga jobb med lägre formella kompetenskrav, "Enkla jobb" som politiker och ledarskribenter brukar säga.

Dessutom visar den nog att fack och arbetsgivare tillsammans kan vara bra mycket bättre på att lösa arbetslivets problem än politiska slagord och pigga idéer om lönelagar.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.